150 χρόνια ποδόσφαιρο: Χρόνια πολλά!

Σαν σήμερα, ένα κρύο βράδυ της 24 Οκτωβρίου στο Σέφιλντ της Αγγλίας, δύο άνδρες έμελλαν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας με ένα αθώο και απλό τρόπο. Θα γεννούσαν το βασιλιά των σπορ, το παγκόσμιο πάθος δισεκατομμυρίων ανθρώπων που λέγεται ποδόσφαιρο.

Οι Nathaniel Creswick και William Prest αποφάσισαν το 1857 να πάρουν ένα παραδοσιακό στην μεσαιωνική Βρετανία και αρχέγονο άθλημα με ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα και την Αυτοκρατορία της Κίνας, να το οργάνωσαν, και να γράψουν μερικούς βασικούς κανόνες, τους ιστορικούς ”Sheffield Rules”. Στις 24 Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, ιδρύσανε την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της ιστορίας, την Sheffield FC! Σίγουρα δεν γνωρίζανε την απήχηση που θα είχε αυτό το κλαμπ στην παγκόσμια αθλητική ιστορία.

Ο ιστορικός αυτός σύλλογος ιδρύθηκε 3 χρόνια πριν ιδρυθεί άλλη ομάδα. Η ομάδα αυτή ήταν φυσικά η Hallam F.C. με τους δυο τους να έχουν την παλαιότερη ποδοσφαιρική αντιπαλότητα στην ιστορία. Οι ”The Ancient” δώσαν αγώνα με τους ”The Countrymen” στις 26 Δεκέμβρη του 1860, δίνοντας ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα στο άθλημα που ονομάζεται ”Football”.

Τρία χρόνια μετά αναγνωρίστηκαν από το αγγλικό κράτος οι επίσημοι κανόνες του αθλήματος και ιδρύθηκε η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Το 2004 δόθηκε στον σύλλογο το βραβείο της FIFA ”FIFA Order of Merit”, για την τεράστια προσφορά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μόνο 2 ομάδες έχουν κερδίσει αυτό το ιστορικό βραβείο, η Sheffield F.C. και η Real Μαδρίτης. Τώρα αγωνίζονται στην Northern Premier League Division One South, 8η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ποτέ δεν διακρίθηκε καθώς με το πέρασμα των χρόνων εμφανίστηκαν πλουσιότερες ομάδες που την κράτησαν για πάντα σε πολύ χαμηλές κατηγορίες.

Παρόλα αυτά, πρέπει να νιώθουμε τεράστια ευγνωμοσύνη σε αυτό το σύλλογο και ειδικότερα στους Nathaniel Creswick και William Prest. Είναι υπεύθυνοι για αυτό το τόσο όμορφο άθλημα που κυριαρχεί στις ψυχές μας. Δημιούργησαν κάτι που έχει τεράστιο μερίδιο στις ζωές όλων μας.