Σκέψου

Σκέψου

5 takeaways για τις γαλλικές εκλογές

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Την Κυριακή έλαβε χώρα ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία. Μέσα σε μουδιασμένο κλίμα λόγω των συνεπειών του κορονοϊού και της ανασφάλειας της μαζικής παρουσίας στα εκλογικά κέντρα, βγήκαν από την κάλπη κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 

Γράφει ο Δημήτρης Ραπίδης

Πρώτο συμπέρασμα: Ήττα Μακρόν

Μεγάλη καθίζηση για το κόμμα του Μακρόν, μεγάλη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του και τις πολιτικές του, δυόμισι χρόνια μετά την εκλογή του στην προεδρία. Εάν δεν αλλάξει δραματικά η οικονομική κατάσταση στη Γαλλία, η διεκδίκηση μιας δεύτερης πενταετίας θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος στόχος για τον σημερινό ένοικο του Ελιζέ. Μοναδική “ανάσα” για τον Μακρόν η εκλογή του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στη δημαρχία του λιμανιού Le Havre στο γαλλικό βορρά, με ποσοστό 59%. 

Δεύτερο συμπέρασμα: Θρίαμβος για τους Πράσινους

Οι Πράσινοι είναι αναμφισβήτητα οι μεγάλοι νικητές των εκλογών. Εξέλεξαν δημάρχους σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Λυών, το Στρασβούργο, το Μπορντό, το Πουατιέ και το Ανεσί, κάνοντας συμμαχίες με τους σοσιαλιστές και την αριστερά, ενώ και στο Παρίσι στήριξαν – και πέτυχαν – την επανεκλογή της Ινταλγκό. Στη Λυών, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο πράσινος Ντουκέ κατάφερε να κερδίσει τον πρώην σοσιαλιστή ιστορικό δήμαρχο Κολόμπ, που διετέλεσε και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Μακρόν και ήταν από τους ιδρυτές του κόμματος του Γάλλου προέδρου. 

Τρίτο συμπέρασμα: Ο Ινταλγκό κυριαρχεί στο Παρίσι

Η Αν Ινταλγκό επανεκλέχθηκε με ποσοστό 48%, 15 μονάδες μπροστά από τον βασικό αντίπαλό της, τον συντηρητικό Rachida Dati και πολύ περισσότερο από την Agnès Buzyn, Υπουργό Υγείας της κυβέρνησης Μακρόν. Η συμμαχία με τους Πράσινους βοήθησε καθοριστικά τη σοσιαλίστρια πολιτικό, κάτι το οποίο αναγνώρισε και η ίδια με δηλώσεις της αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ευχαριστώντας δημόσια τον υποψήφιο των Πράσινων για την δημαρχία, David Belliard

Τέταρτο συμπέρασμα: Τεράστια αποχή

Μια επιπλέον ανησυχία του Μακρόν ήταν το ποσοστό συμμετοχής. Το 41% της συμμετοχής είναι ιστορική χαμηλό, με τον κορονοϊό αλλά και τη μεγάλη απόσταση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Ipsos. Το χαμηλό ποσοστό δίνει ελπίδα στον Μακρόν να “γυρίσει” την κατάσταση υπέρ του, ωστόσο αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται βέβαιο. Η Γαλλία βρίσκεται σε κρίση, οικονομική και κοινωνική, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης συνεχίζονται, ενώ το ζήτημα της πολιτικής εκπροσώπησης μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος παραμένει ανοιχτό. 

Πέμπτο συμπέρασμα: Η μάχη των προεδρικών είναι ανοιχτή

Οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές το 2022 δείχνουν πως σε περίπτωση που το ντουέτο Μακρόν-Λεπέν έδινε τη μάχη για την εκλογή στο δεύτερο γύρο, ο Μακρόν θα εξασφάλιζε έστω και με δυσκολία τη νίκη. Σύμφωνα με την εταιρία Ifop, ο Μακρόν θα κέρδιζε στο δεύτερο γύρο με το 55% έναντι του 48% της Λεπέν, σε σχέση με το 66,1% έναντι του 33,9% που είχε κερδίσει το 2017 την ακροδεξιά υποψήφια. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα υπάρξει κάποια δυνατή υποψηφιότητα που θα ταράξει τα νερά, μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς. Η δυναμική των Πράσινων και η ανάκαμψη σοσιαλιστών και αριστεράς θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια τέτοια εξέλιξη.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email