Σκέψου

Σκέψου

Aφού νίκησε τον κορονοϊό η Άρντερν νίκησε και στις βουλευτές εκλογές της Ν. Ζηλανδίας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος της Τζασίντα Άρντερν στις βουλευτικές εκλογές της Νέα Ζηλανδίας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση του 77% των ψήφων.

Οι Εργατικοί μέχρι στιγμής εξασφαλίζουν ποσοστό 49,0%, που σημαίνει 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα μετά το 1996 που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα στη χώρα.

“Πρόκειται για μια ιστορική καμπή”, δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Μπράις Έντουαρντς του Πανεπιστημίου Βικτόρια του Ουέλινγκτον, ενώ και η αντιπολίτευση παραδέχεται την ήττα της.

Η Άρντερν διακρίθηκε παγκοσμίως για τους χειρισμούς της την επιδημία της COVID-19, ούσα η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας της και αν δεν μπορέσει τελικά να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών και Πρασίνων.

Έτσι αναμένεται να είναι η πρώτη αριστερών καταβολών κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της Νέας Ζηλανδίας από τη δεκαετία του 1970.

New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern gestures as she gives her victory speech to Labour Party members at an event in Auckland, New Zealand, Saturday, Oct. 17, 2020. (AP Photo/Mark Baker)

Ο Τζέφρι Μίλερ, αναλυτής στον πολιτικό ιστότοπο Democracy Project, δήλωσε ότι η νίκη αυτή των Εργατικών αποτελεί “σε μεγάλο βαθμό έναν προσωπικό θρίαμβο της τεράστιας δημοτικότητας της Τζασίντα Άρντερν”, ενώ η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Τζούντιθ Κόλινς Κόλινς δήλωσε: “Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν, στην οποία τηλεφώνησα, καθώς, όπως πιστεύω, είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα αυτά για το Εργατικό Κόμμα”.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email