Σκέψου

Σκέψου

Αναδρομικός εμπαιγμός των συνταξιούχων

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ο Υπ. Εργασίας κ. Βρούτσης είχε δηλώσει πως θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ενώ για αρκετές ημέρες πολλά ΜΜΕ παρουσίαζαν γραφήματα με τα ποσά θα λάμβανε κάθε κατηγορία συνταξιούχων.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Χθες ο Πρωθυπουργός «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τους συνταξιούχους, αγνόησε την απόφαση του ΣτΕ και αποφάσισε να δώσει 1,4 δισ. ευρώ, από τα 3,9 δισ. ευρώ που προέβλεπε η απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση του Πρωθυπουργού συνοδεύτηκε και από μια τροπολογία του οικονομικού επιτελείου που πέρασε τελευταία στιγμή, σύμφωνα με την οποία θα επιστραφούν οι περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις. Το τελικό δημοσιονομικό κόστος, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τα 3,9 δισ. του ΣτΕ φτάσαμε τελικά στα 900 εκατ.

Η απόφαση της κυβέρνησης γεννά τεράστια απογοήτευση στους συνταξιούχους, όπως γεννά και προβληματισμό σε ανθρώπους της αγοράς, που πίσω από αυτή την κίνηση βλέπουν την πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Πολλοί εκτιμούν ότι πίσω από την απόφαση του Πρωθυπουργού κρύβεται ένα νέο πολιτικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο οι εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις, με το κυβερνών κόμμα να προετοιμάζεται για προεκλογικές παροχές. Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων, και με δεδομένο ότι τα 70 δισ. που ανέμενε η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τελικά 16 δισ., εκ των οποίων τα 10 δισ. είναι με τη μορφή δανείων, χωρίς ακόμα να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιαγράμματα για το πότε τα ποσά αυτά θα εκταμιευτούν, ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο φαίνεται ότι πιέζονται αρκετά και ενδέχεται να δρομολογήσουν εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η νευρικότητα του κυβερνητικού επιτελείου δεν κρύβεται. Και όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email