Σκέψου

Σκέψου

Αναπαραγωγή της προπαγανδιστικής θεωρίας της Μεγάλης Αντικατάστασης από τον Γιάννη Λοβέρδο

Γιάννης Λοβέρδος

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Την προπαγανδιστική θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης αναπαρήγαγε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λοβέρδος, με αφορμή τη φρικιαστική δολοφονία καθηγητή στο Παρίσι.

Ως ευκαιρία αναπαραγωγής μίας δημογραφικής σκευωρίας, είδε την ισλαμική τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, ο γαλάζιος βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος οικειοποιήθηκε την ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης» του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τους μετανάστες, την οποία πρώτοι εμπνεύστηκαν πρώην ναζιστές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατόπιν διακινεί η ακροδεξιά, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για ισλαμοποίηση της Ευρώπης.

Στο κείμενο που αναπαρήγαγε ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Γιάννης Λοβέρδος αναφέρει ότι «η αντικατάσταση πληθυσμού ήδη σε εξέλιξη». Ωστόσο, το αντικείμενο της ανάρτησής του, δεν είναι η φρικιαστική δολοφονία του καθηγητή στο Παρίσι, που συγκλόνισε τον κόσμο.

Όταν μακελάρης είχε επικαλεστεί την ίδια θεωρία με την οποία ο Γιάννης Λοβέρδος παίρνει θέση για τη δολοφονία του καθηγητή

Κι αυτό γιατί την ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης» του ευρωπαϊκού πληθυσμού από τους μετανάστες, έχουν επικαλεστεί στο παρελθόν κι άλλοι που διέπραξαν επίσης φρικιαστικά εγκλήματα, όπως ο δράστης του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, που εισέβαλε σε μουσουλμανικό τέμενος με αυτόματο όπλο και «θέρισε» δεκάδες ανθρώπους τη στιγμή που προσεύχονταν, και που στο μανιφέστο του επικαλείτο ακριβώς την ιδέα της «μεγάλης αντικατάστασης»!

Η θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης», όπως διατυπώθηκε από τον Ρενώ Καμύ το 2011, αρθρώνεται γύρω από βασικά μοτίβα των συνωμοσιολογικών θεωριών: υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, ένας μεγάλος, μυστικός προγραμματισμός, που έχουν εκπονήσει αόρατες και πανίσχυρες ομάδες. Τα πρόσωπα αυτά είναι «απάτριδες», «διεθνιστές», «κοσμοπολίτες», «πλουτοκράτες», με άλλα λόγια το αντίθετο των αγνών ανθρώπων που αποτελούν τον κορμό του έθνους. Δεν είναι καθόλου περίεργο που τα ίδια χαρακτηριστικά είχαν αποδώσει στους Εβραίους οι αντισημίτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Ο κ . Λοβέρδος που με την ανάρτηση που αναδημοσίευση αναφέρεται ξεκάθαρα στη θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης, υιοθετεί μάλλον και όλα τα δομικά στοιχεία αυτής της θεωρίας, που υιοθετήθηκε διεθνώς από την ακροδεξιά: δηλαδή τον ρατσισμό, τη συνωμοσιολογία, τη ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email