Σκέψου

Σκέψου

Αθάνατοι Γλέζος και Σάντας: Να μην σηκωθούν ξανά οι σημαίες της ντροπής!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Φέτος, με την προσπάθεια ανασυγκρότησης των Ελλήνων νεοναζί, η μάχη του δημοκρατικού κόσμου εναντίον τους οφείλει να ενταθεί. Σαν σήμερα το 1941 ο Γλέζος με τον Σάντας κατέβασαν την σημαία των ναζί από την Ακρόπολη.

Το χρονικό της γενναίας πράξης

Είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, ενώ την επόμενη ημέρα θα τελείωνε η μάχη της Κρήτης, επίσης με την παράδοση του νησιού στους Ναζί. Βλέποντας λοιπόν οι δύο νέοι την σημαία να κυματίζει αποφάσισαν να περάσουν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου, τη μόνη διαδρομή από την οποία δεν θα τους αντιλαμβάνονταν οι Γερμανοί φρουροί.

Το βράδυ  στις 30 Μαΐου 1941 ανέλαβαν δράση και στις 21:30 το βράδυ, ο Γλέζος και ο Σάντας σύρθηκαν ως τη σπηλιά του Πανδρόσειου Άντρου και άρχισαν να σκαρφαλώνουν από τις σκαλωσιές, που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για τις ανασκαφές. Μόλις έφτασαν στη σημαία την απομάκρυναν και ύστερα, απομακρύνθηκαν από το σημείο όπως πήγαν εκεί, δίχως να τους αντιληφθούν οι Γερμανοί φρουροί.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, οι φρουροί αντιλήφθηκαν πως έλειπε η σημαία από την θέση της. Τότε, οι κατοχικές αρχές διέταξαν ανακρίσεις και μόνο στις 11 το πρωί αντικατέστησαν την σημαία που έλειπε με μια καινούργια.

Ο Λάκης Σάντας ξέφυγε από τους Γερμανούς διώκτες του και κατετάγη στον ΕΛΑΣ, ενώ ο Μανώλης Γλέζος φυλακίστηκε τρεις φορές. Παρόλα αυτά, κατάφερε και δραπέτευσε ολες τις φορές.

Το παράδειγμα των δυο νέων συγκλονίζει και συγκινεί μέχρι και σήμερα. Η πάλη κόντρα στο ναζισμό και τον φασισμό είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που οι εκφραστές τους γνώρισαν εκλογική άνοδο και η ρητορική τους υιοθετήθηκε από την δεξιά παράταξη σε πλείστες περιπτώσεις.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email