Σκέψου

Σκέψου

CNN: Μασκοφόροι άνδρες του ελλ. Λιμενικού επιτέθηκαν και εγκατέλειψαν μετανάστες στο Αιγαίο

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

To CNN δημοσιεύει καταγγελία ότι άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού φορώντας μάσκα, επιτέθηκαν σε μετανάστες που βρίσκονταν ήδη στις ελληνικές ακτές και τους εγκατέλειψαν στο βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι μετανάστες.

Πιο αναλυτικά, οι μετανάστες στις μαρτυρίες τους αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη θάλασσα από “μασκοφόρους” αφού έφτασαν στις ελληνικές ακτές. Άλλοι μετανάστες δήλωσαν στο CNN τις τελευταίες εβδομάδες ότι απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα, μια κατηγορία που έχει αρνηθεί επανειλημμένα η Αθήνα.

Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) εξέφρασε επίσης προειδοποιήσεις για «αυξανόμενο αριθμό αξιόπιστων αναφορών» ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιστρέφουν ανεπίσημα στην Τουρκία μετά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος ή στα ύδατα τους τελευταίους μήνες.

Οι μετανάστες ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα τους ωθεί πίσω στη θάλασσα, Η ζεστή λάμψη μιας φωτεινής πορτοκαλί σχεδίας φωτίζει τη μαύρη νύχτα. Ένα μικρό χέρι ανοίγει την πλωτή σκηνή, αποκαλύπτοντας 11 άτομα που κοιτάζουν τα μάτια τους σε μια αποστολή διάσωσης της Τουρκικής ακτοφυλακής.

Ένα νεαρό κορίτσι σφίγγει μια κούκλα καθώς ανεβαίνει από το μηχανοκίνητο σκάφος στο τουρκικό πλοίο. Η υπόλοιπη ομάδα ανεβαίνει μέχρι το κατάστρωμα. “Πραγματικά δεν θέλετε να μάθετε τι έχουν κάνει σε εμάς”, είπε η Φατιμά Ντάϊουι, κοιτάζοντας τις δύο κόρες της, κουλουριασμένες κάτω από κουβέρτες. “Σίγουρα, σίγουρα δεν θα πάμε ξανά.” Ο Νταχούι και οι υπόλοιποι άνθρωποι στο πλοίο λένε στο CNN ό

Περίπου 5.000 αιτούντες άσυλο έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Αυτό το ποσοστό σηματοδοτεί “μια απότομη πτώση από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, ο αριθμός των pushbacks, ιδίως στη θάλασσα, έχει αυξηθεί”, αναφέρει ο οργανισμός.

Η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται την πολιτική της στα σύνορα, υποδηλώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ενορχηστρώσει τις αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης για pushbacks στη θάλασσα ως μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης.

“Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα, όπως κάθε κυρίαρχο κράτος, να υπερασπίζεται τα σύνορά της, έχουμε μια πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη συνοριακή πολιτική”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Christiane Amanpour του CNN τον Αύγουστο.

“Αυτοί οι τύποι αναφορών αποτελούν επίσης προσβολή για την ακτοφυλακή μας. Η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα.”

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι έχει συλλέξει πολλές αναφορές για επιστροφές. Ο οργανισμός του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση διερεύνηση των καταγγελθέντων πρακτικών.

“Δεδομένης της φύσης, του περιεχομένου, της συχνότητας και της συνοχής αυτών των καταγγελιών, θα πρέπει να ξεκινήσει η κατάλληλη έρευνα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”, ανέφερε η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας.

Η απάντηση της Ελλάδας

Σε απάντηση στα ερωτήματα του CNN σχετικά με τα φερόμενα γεγονότα της βραδιάς της 13ης Σεπτεμβρίου, το ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης δήλωσε ότι «λειτουργεί πάντα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς». Ωστόσο, η δήλωση δεν αναγνώρισε το συμβάν όπως περιγράφεται από τους μετανάστες και την τουρκική ακτοφυλακή. “Απορρίπτουμε σθεναρά τους ισχυρισμούς ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή ασχολείται με παράνομα” pushbacks “στο Αιγαίο Πέλαγος και επισημαίνουμε ότι η πηγή, όπως αναφέρετε, αυτών των ισχυρισμών είναι η τουρκική ακτοφυλακή”, δήλωσε στο CNN.

Πηγή: CNN

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email