Σκέψου

Σκέψου

Διαχωρισμός κράτους στο Σουδάν!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν συμφώνησε να διαχωρίσει τη θρησκεία από το κράτος, τερματίζοντας 30 χρόνια ισλαμικής κυριαρχίας στο έθνος της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η συμφωνία που καθιστά το σουδανικό κράτος (περισσότερο) κοσμικό έρχεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αφότου η κυβέρνηση ξεκίνησε μια ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες.

Ο Πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χαμντόκ και ο Αμπντέλ-Αζίζ αλ-Χίλου, αρχηγός της ομάδας των ανταρτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν-Βορρά, υπέγραψαν δήλωση στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν Abdalla Hamdok και ο ηγέτης του Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν-Βορρά, Abdel-Aziz al-Hilu, σηκώνουν τα χέρια τους, στην απομακρυσμένη πόλη Kauda, στο Σουδάν, στις 9 Ιανουαρίου 2020. Ο Hamdok, συνοδευόμενος από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησε μια ειρηνευτική αποστολή προς τον τερματισμό των μακροχρόνιων εμφύλιων συγκρούσεων της χώρας. AP

Η συμφωνία που έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση προχώρησε σε ειρηνευτική συμφωνία με επαναστατικές δυνάμεις, θέτει τις ελπίδες για τον τερματισμό των συγκρούσεων που έπληξαν το Νταρφούρ και άλλα μέρη του Σουδάν υπό τον εκδιωκόμενο δικτάτορα Ομάρ-αλ-Μπασίρ.

Η μεγαλύτερη των δύο παρατάξεων στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν-Βορρά που έχει πολεμήσει τα σουδανικά στρατεύματα στα σύνορα της χώρας, αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν διασφαλίζει ένα κοσμικό σύστημα.

Το Σουδάν αναδύεται από τη διεθνή απομόνωση που ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τον Μπασίρ το 1989, ο οποίος εφάρμοσε μια σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που επιδίωκε να φέρει τη χώρα στην “πρωτοπορία του ισλαμικού κόσμου”. Η Al-Qaeda και ο Κάρλος το Τσακάλι (τρομοκράτης από την Βενεζουέλα) εγκαταστάθηκαν εκεί.

Οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν το Σουδάν στην μαύρη λίστα τρομοκρατίας το 1993, επιβάλλοντας αργότερα κυρώσεις έως το 2017. Πλέον το Σουδάν δεν είναι σε αυτή την μαύρη λίστα.

*Από το news247.gr

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email