Σκέψου

Σκέψου

Έκκληση διανοουμένων για τη Μόρια

μόρια

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Tην απελευθέρωση και μεταφορά των ανθρώπων που βρίσκονταν στη Μόρια σε ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να τους δεχτούν ζητούν με επείγουσα έκκλησή τους επιστήμονες και διανοούμενοι από όλη την Ευρώπη, που επισημαίνουν, ότι αυτό που κρίνεται στη Λέσβο είναι η αξιοπρέπεια όλων μας.

Η διακήρυξή τους έχει ως εξής:

Σε μια  στιγμή που 12.500 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο περιπλανιούνται άστεγοι στους δρόμους και τους λόφους της Λέσβου, όπου εκείνοι που δηλητηριάστηκαν και τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά στη Μόρια εμποδίστηκαν από την αστυνομία να φτάσουν στο νοσοκομείο στη Μυτιλήνη, όπου ομάδες αλληλεγγύης και ΜΚΟ που θέλουν να παρέχουν στους πρόσφυγες τα ελάχιστα, εμποδίζονται από αξιωματικούς επιβολής του νόμου ή δέχονται επίθεση από δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες, όπου η μόνη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η έμφαση στην εθνική ασφάλεια

Η πυρκαγιά στο στρατόπεδο της Μόριας δεν μπορεί ούτε να θεωρηθεί ατύχημα ούτε πράξη απελπισίας. Είναι το αναπόφευκτο και προβλέψιμο αποτέλεσμα μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που κρατά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης η οποία – αντί να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19 στα στρατόπεδα hotspot – δεν έκανε τίποτα άλλο από τον μαζικό περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των κατοίκων για έξι μήνες. Την περασμένη εβδομάδα το στρατόπεδο αποκλείστηκε εντελώς – αν και η αποτελεσματικότητα μιας συλλογικής καραντίνας είναι κάτι περισσότερο από αμφισβητήσιμη. Άτομα που βρέθηκαν θετικά απειλήθηκαν να κλειδωθούν σε ένα κοντέινερ επί 24 ώρες την ημέρα. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν κατευθείαν στην καταστροφή.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, όνειδος για την Ευρώπη, δεν πρέπει να διαρκέσει άλλη μέρα.

Η άμεση εκκένωση της Μοριάς και η επανεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές πόλεις που είναι έτοιμες να τους πάρουν είναι κάτι παραπάνω από επείγουσες. Το ίδιο ισχύει για όλα τα άλλα στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά και την ήπειρο – επίσης ενόψει της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να μετατρέψει όχι μόνο τα στρατόπεδα hotspot, αλλά και όλες τις άλλες δομές υποδοχής σε κλειστούς καταυλισμούς. Αυτά τα στρατόπεδα φυλακών λέγεται ότι είναι διπλά περιφραγμένα και εξοπλισμένα με τεχνολογίες ασφαλείας, όπως ηλεκτρονικές πύλες. Τι θα συνέβαινε αν η πυρκαγιά στη Μόρια είχε ξεσπάσει σε ένα τέτοιο καταυλισμό με συρματοπλέγματα, οι έξοδοι του οποίου είχαν αποκλειστεί από ηλεκτρικές πύλες; Πόσες χιλιάδες νεκρούς θα έπρεπε να θρηνήσουμε σήμερα;

Δεν πρέπει να αφήσουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, των οποίων το μόνο «έγκλημα» συνίσταται στην αναζήτηση διεθνούς προστασίας, σε αυτήν την υποτιθέμενη κανονιστική πολιτική, η οποία εκθέτει την ασφάλεια των ανθρώπων και τη ζωή τους σε ακραίο κίνδυνο. Στο όνομα της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων και της εθνικής ασφάλειας, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο της άποψης ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με συστηματικές απωθήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στα εθνικά σύνορα του Έβρου. Είναι επίσης αυστηρά ενάντια σε οποιαδήποτε μεταφορά των θυμάτων της πυρκαγιάς Moria στην ηπειρωτική χώρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να «τιμωρήσει» τους κατοίκους του στρατοπέδου για τη φωτιά και να τους κρατήσει στο νησί με εξαίρεση μόνο τους 406 ασυνόδευτους ανηλίκους! Ως αποτέλεσμα, 12.500 πρόσφυγες βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο και εκτίθενται σε επιθέσεις από ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες χωρίς κανένα μέσο διαβίωσης, όπως επαρκές φαγητό ή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι οι πρόσφυγες στερούνται κάθε δικαιώματος, ότι υποβαθμίζονται σε «μη ανθρώπους». Ας ενωθούμε με τις φωνές που ζητούν από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις κυβερνήσεις μας να εκκενώσουν αμέσως τη Μόρια και όλα τα στρατόπεδα στην Ελλάδα, καθώς και την επείγουσα μεταφορών των εβρισκόμενων εκεί  σε ευρωπαϊκές πόλεις.

ΤΩΡΑ και όχι αύριο.

Διακυβεύεται η αξιοπρέπεια και οι ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και η αξιοπρέπεια όλων μας.
Ενάντια στην πολιτική του αποκλεισμού και της ποινικοποίησης των προσφύγων, είναι κάτι περισσότερο από επείγον να οικοδομήσουμε έναν κόσμο κοινό για όλους. Διαφορετικά, ο καθένας από εμάς κινδυνεύει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά των συνόρων.

ΕΙΣΟΔΟΣ όλων των προσφύγων που επιθυμούν να γίνουν δεκτοί στις ευρωπαϊκές πόλεις που είναι έτοιμοι να λάβουν!

Πρωτοβουλία της Συλλογικότητας Ευρωπαίων Επιστημόνων και Διανοουμένων
και του Δικτύου kritnet.org

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email