Σκέψου

Σκέψου

ΔΟΜ: Έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη των προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, απευθύνει ο ΔΟΜ

Μόρια

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη και την ΕΕ να υποστηρίξουν άμεσα την παροχή στέγασης και φροντίδας προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη και την ΕΕ να ακολουθήσουν μια διπλή προσέγγιση, υποστηρίζοντας άμεσα την παροχή στέγασης και τη φροντίδα των εκτοπισμένων μεταναστών, δημιουργώντας παράλληλα μακροπρόθεσμες λύσεις που βασίζονται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Όπως σημειώνει σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, António Vitorino «ενώ η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων στη Λέσβο, χρειάζονται πιο βιώσιμες λύσεις», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, António Vitorino. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ισχυρότερου συστήματος μετεγκατάστασης και ενός ισχυρού δείγματος αλληλεγγύης από τα Ευρωπαϊκά Κράτη. Χρειαζόμαστε περισσότερες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ενώ η ΕΕ καθιερώνει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα βασισμένο στον καταμερισμό των ευθυνών».

Ο ΔΟΜ αυτή τη χρονιά, σε συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τη UNICEF και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), υλοποίησε επίσης τη μετεγκατάσταση 600 ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων σε έξι κράτη της ΕΕ.

Η Μόρια χτίστηκε αρχικά για να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα, σημειώνει ο ΔΟΜ, ωστόσο η δομή έφτασε να φιλοξενεί αριθμό μεταναστών τετραπλάσιο από την αρχική χωρητικότητά της. Η δομή άλλωστε είχε βιώσει αναταραχές και στο παρελθόν, προτού ακόμη τεθεί σε καραντίνα λόγω των μεταναστών που βρέθηκαν θετικοί στον έλεγχο COVID-19.

«Η κατάσταση στο νησί παραμένει τεταμένη. Κατανοούμε την απογοήτευση και την αγανάκτηση των μεταναστών και των προσφύγων που βρέθηκαν στο δρόμο εν μια νυκτί, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι τοπικές κοινότητες όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email