Έκθεση Κομισιόν: Προτελευταία η Ελλάδα σε δαπάνες στήριξης της οικονομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκθεση Κομισιόν: Προτελευταία η Ελλάδα σε δαπάνες στήριξης της οικονομίας

SHARE THIS

Προτελευταία η Ελλάδα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και του δημοσίου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.
Η χώρα μας βρίσκεται δεύτερη από το τέλος, πριν τη Λετονία, σε επίπεδο κατά κεφαλήν κρατικών δαπανών. Επίσης, δεδομένης της υψηλότατης ύφεσης που καταγράφει η οικονομία μας σε τριμηνιαία και ετήσια κλίμακα, η οικονομική στήριξη προς νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κοινωνικό κράτος και δημόσιο σύστημα Υγείας είναι ακόμη μικρότερη.
ΥΠΟΙΚ: Ύφεση 10,5% για το 2020
Το σχέδιο του κρατικού υπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προβλέπει ύφεση 10,5%, ποσοστό αναπροσαρμοσμένο προς τα πάνω σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Επίσης, προβλέπει έλλειμμα 3,88% για το ΑΕΠ το 2021 και ανάπτυξη 4.8%, εκτίμηση πολύ χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση που είχε κάνει το ΥΠΟΙΚ προ μηνών, ύψους 7.5%.
Το οικονομικό επιτελείο είναι ανήσυχο γιατί βλέπει μια διαρκής επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων, τη στιγμή που η αγορά πιέζεται καθημερινά από το lockdown και την ανεπαίσθητη στήριξη της οικονομίας από την κυβέρνηση.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για το σχέδια προϋπολογισμού πολλών κρατών-μελών, κατά πόσο οι εκτιμήσεις αυτές για ύφεση το 2020 και ανάπτυξη το 2021 είναι ρεαλιστικές. Μεταξύ των σχεδίων αυτών εντάσσεται και ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, οι προβλέψεις των κυβερνήσεων των κρατών-μελών αναμένεται να αναπροσαρμοστούν, με τους δύο αυτούς μήνες (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) να είναι κρίσιμοι για το πως θα «κλείσει» το 2020.

Exit mobile version