Σκέψου

Σκέψου

Εκτός ελέγχου η αγορά εργασίας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Τα ελληνοτουρκικά δεν είναι το μοναδικό πεδίο πολιτικής στο οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο. Οι εργασιακές σχέσεις και το συνολικό τοπίο στα εργασιακά αποτελούν ένα ακόμη πεδίο στο οποίο η πολιτική ηγεσία δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά.

Γράφει ο Δημήτρης Ραπίδης

Ήδη από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ, έγινε φανερό πως το κυβερνών κόμμα δεν είχε ως κεντρικό στόχο να ενισχύσει την εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς, να στηρίξει την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, να διαμορφώσει θετικές προοπτικές στην εργασία.

Δεν φαίνεται να υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο προοπτικής, με συγκεκριμένους στόχους, με ποιοτική νομοθετική δουλειά που θα βγάζει τη χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις στους σχετικούς πίνακες για την απασχόληση στην ΕΕ. Δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συγκεκριμένο όραμα που θα δίνει προοπτική στη νεότερη γενιά, αλλά και σε όσους έχουν «χτυπηθεί» επαγγελματικά μέσα στη δεκαετία των μνημονίων και της οικονομικής κατρακύλας.

Η αγορά εργασίας στη χώρα μας βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Η αδήλωτη εργασία ενισχύεται, οι απολύσεις αυξάνονται, οι ατομικές συμβάσεις ελαστικής εργασίας πολλαπλασιάζονται, με τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας να υποκαθιστούν έναν διαρκώς μειούμενο και «κουτσουρεμένο» μισθό.

Ειδικά από τον Μάρτιο και μετά, ένα πολύ μεγάλο μέρος των μισθωτών πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα έχει υποστεί μισθολογική μείωση λόγω αναστολής συμβάσης, ενώ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελλείψει πηγών χρηματοδότησης, αδυνατούν να συντηρήσουν το προσωπικό τους. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάσταση είναι επίσης τραγική, καθώς υπάρχει αδυναμία κάλυψης και των ασφαλιστικών εισφορών, πέραν της κατακόρυφης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, με την κυβέρνηση να καλείται να επιλέξει εάν θα κάνει κάποιες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, εάν θα στηρίξει την αγορά εργασίας ή, αντίθετα, εάν θα παρακολουθεί το έλλειμμα να διογκώνεται και να συρρικνώνεται παράλληλα το ΑΕΠ, για να λάβει μέτρα λιτότητας το φθινόπωρο, δίνοντας το τελικό χτύπημα σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες και ανέργους. Η επιλογή είναι δική της, όπως επίσης αποκλειστικά δικές της είναι και οι συνέπειες των πράξεων ή παραλείψεών της.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email