Σκέψου

Σκέψου

Εμβόλιο για όλους;

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Οι πλούσιες χώρες σπεύδουν να «καπαρώσουν» το εμβόλιο πριν ακόμα αυτό κυκλοφορήσει. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις χώρες του «Τρίτου Κόσμου»;

Του Κώστα Αργυρού

Οι ανακοινώσεις περί εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση αισιοδοξίας, πρωτίστως στο δυτικό κόσμο. Ειδικά στην ΕΕ είναι σαφές ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τις σχετικές ανακοινώσεις των εταιριών για το θέμα. Για αυτό το λόγο η Κομισιόν έχει σπεύσει να υπογράψει (προ)συμφωνίες μαζί τους. Παράλληλα έχει αρχίσει και η επεξεργασία σχεδίων για τη διανομή εμβολίων στις χώρες μέλη. Ολα αυτά προκαλούν ως ένα σημείο μια αίσθηση ανακούφισης στους Ευρωπαίους πολίτες, αν και ακόμα υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά και πολλές φορές «φουσκώνονται» και επικοινωνιακά για να κατευνάσουν ανησυχίες και μια γενικότερη δυσθυμία.

Ενα άλλο μεγάλο ερωτηματικό όμως αφορά την κατανομή του εμβολίου (όταν αυτό κυκλοφορήσει) σε ολόκληρο τον πλανήτη και τις δυνατότητες φτωχότερων χωρών να ανταποκριθούν, τόσο οικονομικά όσο και λογιστικά, υλικοτεχνικά στη μεγάλη αυτή πρόκληση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και πολλοί επιστήμονες άλλων οργανισμών έχουν προειδοποιήσει ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν να αποκλειστούν από εμβολιασμούς για ακριβώς αυτούς τους λόγους. Οι Pfizer-Biontech θέλουν να προετοιμάσουν τις πρώτες δόσεις εμβολίου σε μερικές εβδομάδες, όταν λάβουν τις εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης από τις αντίστοιχες υγειονομικές αρχές. Το επόμενο έτος φιλοδοξούν να φέρουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην αγορά. Με ένα κόστος 40 δολαρίων (περίπου 34 ευρώ) για τη θεραπεία των δύο δόσεων οι φτωχότερες χώρες είναι προφανές ότι θα έχουν δυσκολίες να ανταποκριθούν. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή. Για το συγκεκριμένο εμβόλιο οι πλούσιες χώρες της Δύσης έχουν υπογράψει προσύμφωνα για περίπου 1,1 δισ. δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα περισσέψουν και τόσες πολλές για τον υπόλοιπο πλανήτη.

Υπάρχει βεβαίως η πρωτοβουλία εμβολίου Covax corona, η οποία δημιορυγήθηκε από τον ΠΟΥ τον Απρίλιο, με στόχο μια δίκαιη παγκόσμια διανομή εμβολίων κορώνας. Για το σκοπό αυτό, ένωσαν τις δυνάμεις τους κυβερνήσεις, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα. Η ΕΕ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα και ενέκρινε μάλιστα αυτή την εβδομάδα και ένα σχετικό κονδύλι ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η Pfizer ως εταιρία δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία Covax. Οπως δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή και σημαντικές χώρες σαν τις ΗΠΑ, αν και κάποιοι ελπίζουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να αλλάξει στάση για το θέμα.

Ο συντονιστής του προγράμματος εμβολιασμών της Unicef, Μπέντζαμιν Σράιμπερ προειδοποίησε πρόσφατα τις βιομηχανικές χώρες να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα εγωϊστικά: «Πρέπει πραγματικά να αποτρέψουμε μια κατάσταση, στην οποία οι πλούσιες χώρες θα “καταβροχθίσουν” όλα τα εμβόλια και στη συνέχεια δεν θα υπάρχουν πλέον αρκετές δόσεις για τις φτωχότερες χώρες».

Πάντως υπάρχει και ένας «εγωϊστικός» λόγος για τη Δύση να μην λειτουργήσει «βουλιμικά». Μια ευρεία και πιο δίκαιη διανομή εμβολίων έχει νόημα και από επιδημιολογική άποψη, όπως προειδοοποιούν οι ειδικοί. Πρότυποι υπολογισμοί που δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα από επιστήμονες του Northeastern University στη Βοστώνη έδειξαν ότι η διανομή των πρώτων δύο δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου μόνο σε 50 πλούσιες χώρες θα μείωνε τον αριθμό των θανάτων από Sars-CoV-2 παγκοσμίως κατά 33%. Αντίθετα, εάν οι δόσεις εμβολιασμού διανεμηθούν ευρέως στον πληθυσμό όλων των χωρών, ο αριθμός των θανάτων θα μειωνόταν κατά 61%. «Το προσωρινό κέρδος για χώρες με υψηλά εισοδήματα από μονοπώλια εμβολίων είναι σημαντικά μικρότερο από τις καταστροφικές συνέπειες για χώρες με χαμηλά εισοδήματα», σχολίασε η συμμαχία εμβολίων Gavi, η οποία αποτελεί μέρος της Covax. Ενα επιπλέον πρόβλημα για τις φτωχές χώρες σχετίζεται με τις υλικοτεχνικές προκλήσεις της διανομής εμβολίων, όπως για παράδειγμα της φύλαξης αυτού της Pfizer-Biontech στους μείον 70 βαθμούς  Κελσίου. Κάτι που αποτελεί μια λογιστική πρόκληση, ακόμα και για τις ανεπτυγμένες και πλούσιες βιομηχανικές χώρες. Στις φτωχότερες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καταρτιστεί κατάλληλα πρωτόκολλα αλυσίδας εφοδιασμού. Μοναδική ελπίδα η ανακοίνωση από άλλες εταιρίες για την ύπαρξη εμβολίων που δεν θα απαιτούν τόσο ειδικές συνθήκες φύλαξης.

Το ερώτημα συνεπώς, που θα κληθεί να απαντήσει ο πλανήτης τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι αν πράγματι το εμβόλιο θα είναι «για όλους» ή αν τελικά θα έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες του πλανήτη. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο δεν θα αρκούν μόνο οι εκκλήσεις του ΠΟΥ και των διαφόρων οργανισμών που υπάγονται στον ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Εμβόλιο κορονοϊού: Η CONTENTATIVA απαντάει στις απορίες μας

 

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email