Σκέψου

Σκέψου

Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Να δοθεί τέλος στη διακινδύνευση της ζωής του Δημάκη

Βασίλης Δημάκης

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

«Να βρεθεί άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημά του Βασίλη Δημάκη για την πρόσβασή του στην εκπαίδευση» απαιτεί από την την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τον εμπαιγμό και την άρνηση στο δικαίωμα του Βασίλη Δημάκη στην εκπαίδευση, με την οποία καλεί το αρμόδιο υπουργείο να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων, να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη, ο οποίος χθες κατήλθε για τρίτη φορά σε απεργία πείνας και δίψας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Δημάκης, παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση στο internet) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο πανεπιστήμιο και έχει διακόψει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του.

«Η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική. Η σωφρονιστική πολιτική ενός κράτους δικαίου δεν μπορεί να υλοποιείται με όρους ανθρώπινης εξαθλίωσης και να διέπεται από λογικές αντεκδίκησης», τονίζει μεταξύ άλλων η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη και απαιτεί από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να βρεθεί άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημά του για πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του. Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του.

Στην περίπτωση του κρατούμενου φοιτητή η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής. Η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική. Η σωφρονιστική πολιτική ενός κράτους δικαίου δεν μπορεί να υλοποιείται με όρους ανθρώπινης εξαθλίωσης και να διέπεται από λογικές αντεκδίκησης. Και τα δικαιώματα, ως κανόνες προστασίας ατομικής και συλλογικής οφείλουν να ισχύουν και να εφαρμόζονται για όλους.

Απαιτούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να σεβαστεί τα δικαιώματα των κρατουμένων, να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email