Σκέψου

Σκέψου

Ερώτηση στη Βουλή για τον ξυλοδαρμό φοιτητών από αστυνομικούς στα Ιωάννινα

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Τον ξυλοδαρμό φοιτητών στα Ιωάννινα, την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταγγέλλει σε ερώτησή της η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα παραθέτει τις καταγγελίες φοιτητών, που αναγκάστηκαν από τους αστυνομικούς να μπουν ανά δέκα σε ένα βαν της Αστυνομίας, ενώ κρατήθηκαν σε συνθήκες έντονο συγχρωτισμού, κατά παράβαση κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Η βουλεύτρια ζητά από τον αρμόδιο υπουργό, Μ. Χρυσοχοΐδη, να τοποθετηθεί σχετικά με τις καταγγελίες.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Για ενέδρα κάνουν λόγο οι φοιτητές στα Ιωάννινα που ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς»

Δύο εβδομάδες μετά την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και πολλές παραμένουν οι καταγγελίες για τη βιαιότητα της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με το tvxs, ο Κώστας Λάχανης που τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι είναι φοιτητής στο Χημικό των Ιωαννίνων και δήλωσε πως «Εμένα που είμαι από τους πιο βαριά χτυπημένους με είχαν πάρει τέσσερις ή πέντε αστυνομικοί, με χτυπούσαν. ενώ ήμουν πεσμένος κάτω και δεν μπορούσα να κουνηθώ. Το χέρι μου το δεξί ήταν εντελώς ακούνητο, η πλάτη μου πονούσε από τις κλωτσιές από τις αρβύλες, το κεφάλι μου ήταν ανοιχτό στο πίσω μέρος από τα γκλομπ και έτρεχε το αίμα. Παρόλα αυτά συνέχιζαν να με βαράνε και να μου λένε «να πεθάνεις σκουπίδι, να ψοφήσεις εκεί κάτω μόνος σου».

Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες και για τους 23 φοιτητές που αφέθηκαν 15 ώρες νηστικοί σε ένα κελί στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα των Ιωαννίνων και τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες και υπέρογκα πρόστιμα.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν πως αναγκάστηκαν από τους αστυνομικούς να μπουν ανά δέκα σε ένα βαν της Αστυνομίας. Κάποιοι μάλιστα ήταν τραυματίες. «Καταλαβαίνετε ότι δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό», δηλώνει ένας από τους 23 συλληφθέντες εκείνης της ημέρας. Στο τμήμα τους έβαλαν όλους σε ένα μικρό κελί με ένα μικρό παράθυρο, όπως λένε οι ίδιοι. Εν μέσω πανδημίας, «δεν είχαμε χώρο να καθίσουμε», λέει ο συλληφθείς. «Η κατάσταση ήταν άθλια, οι τουαλέτες, τα στρώματα…». «Προσπαθούσαμε να μάθουμε το λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε εκεί. Οι αστυνομικοί μας έλεγαν «δεν ξέρω». Ύστερα μας έλεγαν «αυτό δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα, είναι κάποιου άλλου». Εμείς ρωτούσαμε, «ποιανού είναι η αρμοδιότητα», παίρναμε την απάντηση «δεν ξέρω, πρέπει να περιμένετε»». Επτά ώρες αργότερα τους ενημέρωσαν για το λόγο κράτησής τους και πλέον, όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία κατηγορεί τους 23 φοιτητές για αντίσταση κατά της Αρχής, οπλοκατοχή, ενώ οι φοιτητές ισχυρίζονται ότι κρατούσαν μόνο σημαίες, άσκηση βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξη κοινής ειρήνης και παραβίαση της απαγόρευσης συναθροίσεων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση εκείνες τις ημέρες. Επιπρόσθετα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 900 ευρώ στον καθένα για μη ορθή χρήση μάσκας.

Κατόπιν των παραπάνω πολύ σοβαρών καταγγελιών,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

Είναι ενήμερος για την παραπάνω καταγγελία;

Τι ακριβώς συνέβη στην πορεία στα Ιωάννινα;

Ποιες οι συνθήκες σύλληψης των φοιτητών;

Τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό κατά τη σύλληψη, τη μεταφορά και την παραμονή των φοιτητών στο αστυνομικό τμήμα;

Τι απαντά στην επώνυμη καταγγελία περί βιαιοπραγίας αστυνομικών σε βάρος του φοιτητή;

Έχει ξεκινήσει ΕΔΕ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους άσκησαν αλόγιστα βία;

Πόση ώρα παρέμειναν στο αστυνομικό τμήμα οι 23 φοιτητές μέχρι να ενημερωθούν για το λόγο σύλληψής τους και υπό ποίες συνθήκες;

Έχει ξεκινήσει ΕΔΕ για τις συνθήκες κράτησης των φοιτητών;

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email