Σκέψου

Σκέψου

Eurostat: Σχεδόν το 60% των νέων 25-34 ετών στην Ελλάδει ζει με τους δικούς του

νέοι eurostat

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Κροατία, Ελλάδα και Σλοβακία μοιράζονται τις τρεις πρώτες θέσεις στην ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό των νέων ηλικίας 25-34 ετών που συνεχίζει να διαμένει κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς του.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, που αφορά το έτος 2019, το ποσοστό των νέων ηλικίας 25-34 ετών που ζουν με τους γονείς τους ποικίλλει μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, με τη Δανία (4%), τη Φινλανδία (4,8%) και τη Σουηδία (5,7%) να έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά. Αντίθετα, Σλοβακία ( 56,4%), Ελλάδα (57,8%) και Κροατία (62%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά.

νέοι eurostat

H απόφαση για να φύγει κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί συνάρτηση πολλών διαφορετικών παραγόντων και μεταβλητών, όπως, μεταξύ άλλων, η οικονομική ανεξαρτησία, οι σπουδές, η σχέση ή ο γάμος, η κατάσταση στην αγορά εργασίας, οι τιμές στα ενοίκια.

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, οι νέοι εγκαταλείπουν το οικογενειακό τους σπίτι σε ηλικία 26,2 ετών.

νέοι eurostat

Ωστόσο η ηλικία ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα, με τους Σουηδούς (17,8 ετών), τους Δανούς (21,1 ετών) και τους Φινλανδούς (21,8 ετών) να φεύγουν από το πατρικό τους κατά μέσο όρο πριν το τέλος των προπτυχιακών σπουδών. Οι Έλληνες, αντίθετα, ακολουθούν την “έξοδο” γύρω στα 29,7 έτη.

Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο της έρευνας της Eurostat, που αφορά όλα τα κράτη-μέλη εκτός του Λουξεμβούργου, είναι πως οι άνδρες μένουν περισσότερο στα σπίτια των γονιών τους σε σχέση με τις γυναίκες.

 

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email