Σκέψου

Σκέψου

Eυρωπαίοι Σοσιαλιστές: Ζητάμε ελεύθερες εκλογές στην Λευκορωσία, κυρώσεις σε Λουκασένκο

ευρωπαίοι σοσιαλιστές

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα της Λευκορωσίας, με προσκεκλημένη την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη χώρα, Σβιετλάνα Τσιχανούσκαγια.

Η Επιτροπή ζήτησε ομόθυμα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ να επιβάλλουν κυρώσεις τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Λουκασένκο και να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους πολίτες της Λευκορωσίας, που ζητούν ελευθερία και δικαιοσύνη.

Νοθεία στις εκλογές και βία στους δρόμους

Η Κάτι Πίρι, αντιπρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, σημείωσε ότι “το καθεστώς της Λευκορωσίας όχι μόνο προχώρησε σε νοθεία των αποτελεσμάτων των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη χώρα, αλλά επίσης βασάνισε και χτύπησε τους πολίτες του.

Αυτή η βίαιη καταστολή εναντίον των ανθρώπων που διαμαρτύρονται ειρηνικά για το δημοκρατικό τους δικαίωμα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές καθιστά επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ να απομακρυνθεί από την πολιτική της ‘κριτικής προσέγγισης’ και να κινηθεί δυναμικά. Μια τέτοια κινητοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει την δέσμευση να αποβάλει τη Λευκορωσία από το πρόγραμμα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ».

Η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια υπογράμμισε ακόμα εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ότι “καλούμε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ να επαναλάβουν το αίτημα μας για νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Λευκορωσία, να εφαρμόσουν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον όλων εκείνων που είναι υπεύθυνοι για την νοθεία στις εκλογές και την καταστολή του λαού της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Λουκασένκο. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφύγουμε προσεκτικά τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στο λαό της Λευκορωσίας. Οι πολίτες της χώρας έχουν υποφέρει αρκετά”.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email