Σκέψου

Σκέψου

Φόρτωσαν στην Κοζάνη 30 κρούσματα από το… Νοέμβριο!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Δείγματα που για άγνωστο λόγο δεν είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα, δίνουν τώρα λανθασμένη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της πόλης. Άμεση άρση του σκληρού lockdown ζητούν αυτοδιοικητικοί.

Αναβρασμός επικρατεί στην Κοζάνη από το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 53 νέα κρούσματα κορονοϊού στο νομό, που συμπληρώνει αυτές τις μέρες τρεις μήνες σε σκληρό lockdown.

Όπως δημοσιεύει το Euro2day, αυτοδιοικητικοί παράγοντες υποστήριξαν πως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχουν, τα πραγματικά κρούσματα της ημέρας δεν ξεπερνούν τα 15 και ζήτησαν εξηγήσεις από τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία για τα υπόλοιπα 38.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το Euro2day, ο αριθμός 53 είναι πλασματικός και προέκυψε από λάθος. Τριάντα και πλέον κρούσματα φέρονται πως αφορούσαν δείγματα του… Νοεμβρίου και για άγνωστο λόγο δεν είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα! Τα «ξεχασμένα» δείγματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προέρχονταν από ιδιωτικό εργαστήριο και μόλις εντοπίστηκαν, προστέθηκαν στη λίστα μίας και μόνο ημέρας, παρουσιάζοντας την πλασματική εικόνα της νέας επιδημιολογικής έκρηξης σε μια περιοχή που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει τάση βελτίωσης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης επικοινώνησε το βράδυ με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και άλλους αρμόδιους παράγοντες ζητώντας εξηγήσεις, ενώ οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι της αγοράς στους τρεις δήμους που βρίσκονται σε καθεστώς σκληρού lockdown ζητούν την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας και την άρση των περιοριστικών μέτρων, προειδοποιώντας με δυναμικές αντιδράσεις.

«Δεν είμαστε κατά των λύσεων, αρκεί αυτές να στηρίζονται σε πραγματικά και αξιόπιστα δεδομένα. Εδώ φαίνεται πως έγιναν πράγματα που αποδίδουν πλασματική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή μας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, που είναι ταλαιπωρημένοι και οργισμένοι. Πρέπει να δοθούν επίσημες απαντήσεις», είπε στο Euro2day.gr ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς (φωτ. κάτω). Ο ίδιος, μαζί με τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπο Τσεβεκίδη ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη την έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ζητηθούν επίσημα εξηγήσεις για όλα τα παραπάνω από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες του Euro2day.gr, από τις παραμονές των εορτών, μετά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νομό, οι δήμαρχοι λαμβάνουν καθημερινά ένα email από το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που τους ενημερώνει για τον αριθμό των κρουσμάτων της ημέρας και την κατανομή τους ανά δήμο. Αυτό αποτελούσε αίτημα των ίδιων των δημάρχων, προκειμένου να έχουν και εκείνοι ενημέρωση για τυχόν τοπικές εστίες.

Η χθεσινή ενημέρωση κατέγραφε 7 κρούσματα στον Δήμο Κοζάνης, 6 κρούσματα στον Δήμο Εορδαίας και 2 κρούσματα στον Δήμο Βοΐου. Σύνολο 15. Η απογευματινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 53 κρούσματα έπεσε σαν «βόμβα» και άρχισαν τα τηλέφωνα για εξηγήσεις και διευκρινίσεις.

Η πληροφορία για τα «ξεχασμένα» κρούσματα ενός εργαστηρίου προέρχεται από αξιόπιστες πηγές, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα και κυρίως να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις σε μια σειρά από θέματα: γιατί εντοπίστηκαν δύο μήνες μετά, γιατί προστέθηκαν τώρα, ποια επίπτωση ενδέχεται να είχε στην περαιτέρω διασπορά του ιού ο μη έγκαιρος εντοπισμός τους, ώστε να ακολουθήσει ιχνηλάτηση και απομόνωση των στενών επαφών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, κατά τις χθεσινοβραδινές επαφές του περιφερειάρχη με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως θα διενεργηθεί έρευνα για το θέμα και θα δοθούν απαντήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες δύο μέρες θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την Κοζάνη και θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Ν. Χαρδαλιά στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής. Δεν αποκλείεται να υπάρξει αναθεώρηση του «σκληρού» lockdown σε επίπεδο δήμων και διατήρησή του μόνο σε συγκεκριμένους οικισμούς του νομού, όπου το επιδημιολογικό φορτίο επιμένει.

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης κάνει λόγο για καλοστημένη θεατρική παράσταση στην οποία οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες παίζουν τον ρόλο κομπάρσου, επισημαίνοντας πως «λάθη» σαν κι αυτό κοστίζουν τις ζωές ανθρώπων που περιμένουν να δουλέψουν και βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Εστίασης «Ερμής» ζητά σεβασμό στον κόπο και τον ιδρώτα των επαγγελματιών.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email