Σκέψου

Σκέψου

Γαλλία: Ψηφίστηκε η διάταξη που απαγορεύει φωτογράφιση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Νόμος «φονέας των ελευθεριών» που απαγορεύει τη φωτογράφιση των αστυνομικών εν ώρα… «δράσης» και συνεπώς εμποδίζει την ελεύθερη πληροφόρηση των πολιτών, ψηφίστηκε χθες, Παρασκευή στη Γαλλία.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση επιψήφισε το βράδυ της Παρασκευής το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «καθολική ασφάλεια», με το οποίο περιορίζεται η μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, αφού έλαβε προηγουμένως εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι θα διασφαλιστεί το «δικαίωμα στην πληροφόρηση».

Σοφδρές οι αντιδράσεις για την καταστρατήγηση της Ελευθερίας του Τύπου

Παρά την αντίθεση της Αντιπολίτευσης, του ΟΗΕ, δημοσιογράφων, της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, χθες υιοθετήθηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο το άρθρο 24 του νόμου για την καθολική ασφάλεια. Μία διάταξη – εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση. Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά αυτού του «νόμου φονέα των ελευθεριών».

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση.

«Επαναβεβαιώνεται η ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας της πληροφόρησης και της προστασίας των δυνάμεων της τάξης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση τροποποίησε το αμφισβητούμενο άρθρο, το οποίο τιμωρεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ όποιον διανείμει «την εικόνα του προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης» αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, εφόσον απειλείται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους».

Η τροπολογία, που υιοθετήθηκε με ψήφους 146 υπέρ έναντι 24, διευκρινίζει ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να επιφέρει βλάβη στο δικαίωμα στην πληροφόρηση» και ότι θα πρέπει να είναι «καταφανής» η κακόβουλη πρόθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Βουλευτές της αριστεράς και ορισμένοι βουλευτές του κεντρώου κόμματος MoDem –σύμμαχοι της προεδρικής πλειοψηφίας– ζητούσαν να καταργηθεί τελείως το άρθρο.

Ο νέος νόμος προβλέπει μέτρα που έχουν στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα συνδικάτων αστυνομικών, τα οποία διαμαρτύρονται για ολοένα και πιο συχνές απειλές και επιθέσεις.

Οι πολίτες θα επιτηρούνται με drones

Παρά την προστασία που παρέχεται στα όργανα της καταστολής δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τους πολίτες, καθώς όπως δημοσιεύει η ανταποκρίτρια στη Γαλλία Μαρία Δεναξά, ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση και το άρθρο 22 του νόμου καθολικής ασφαλειας, που επιτρέπει τη μαζική επιτήρηση των πολιτών με drones!

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο γαλλικός Τύπος χαρακτήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον «Έλληνα Μακρόν» καθώς όπως έγραφε  το 2019 το Le Point είναι «Φιλελεύθερος, πρώην τραπεζίτης, και έχει πολλά κοινά σημεία με τον Εμανουέλ Μακρόν», ίσως και η παραπάνω διάταξη να έρθει και στη χώρα μας, ως μία εκ των κοινών στρατηγικών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον «κεντρώο» Γάλλο πρόεδρο.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email