Σκέψου

Σκέψου

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα δεν πιέζει για την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

γερμανικά μμε

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε πόσο δύσκολη είναι η διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρατηρούν σήμερα Γερμανοί αναλυτές σχολιάζοντας τις χθεσινές διαδοχικές επισκέψεις του Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα.

«Ο Μάας ένιωσε πόσο βαθύ είναι το χάσμα» ανάμεσα στις δυο χώρες αναφέρει χαρακτηριστικά σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, σημειώνοντας πως παρότι αμφότερες οι πλευρές φάνηκαν επί της αρχής πρόθυμες για διάλογο, δεν προανήγγειλαν συγκεκριμένες κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Ενδεικτικό του κλίματος που εισέπραξε ο Γερμανός ΥΠΕΞ κατά τις επισκέψεις του είναι το tweet που ανήρτησε αργά το βράδυ της Τρίτης το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο Χάικο Μάας δηλώνει μετά την επιστροφή του στο Βερολίνο:

“Η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Όποιος κινείται προς τον γκρεμό μπορεί και να πέσει σε αυτόν. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες για έναν σοβαρό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δυο χώρες διατείνονται ότι θέλουν λύση βάσει του διαλόγου. Αντί προκλήσεων θα πρέπει να επικεντρώσουμε σε λύσεις.

Για αυτό πήγα σήμερα (χθες) σε Αθήνα και Άγκυρα για να διερευνήσω αυτή την προθυμία για διάλογο”, αναφέρει ο Γερμανός ΥΠΕΞ στο tweet του κάνοντας στη συνέχεια ειδική μνεία στις ευρωτουρκικές σχέσεις: “Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, είμαστε σε σταυροδρόμι. Θέλουμε να μπορούμε να μιλάμε και πάλι για κοινά συμφέροντα και ευκαιρίες. Για αυτό θα πρέπει να επιλυθούν επιτέλους αμφιλεγόμενα ζητήματα”.

Επαφές Κραμπ-Καρενμπάουερ με Παναγιωτόπουλο και Πετρίδη

Η κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά θα απασχολήσει και το σημερινό άτυπο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στο Βερολίνο. Πριν από τη συνάντηση που ξεκίνησε το μεσημέρι, η προεδρεύουσα του συμβουλίου Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κραμπ-Κάρενμπαουερ επρόκειτο να έχει διμερείς επαφές με τους ομολόγους της από Ελλάδα και Κύπρο, κκ. Παναγιωτόπουλο και Πετρίδη.

Όπως επισήμανε η ίδια μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η “περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποτραπεί, χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση στη βάση συμφωνίας”.

Η Ελλάδα δεν πιέζει για την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Η Ελλάδα δεν πιέζει για την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αρκεί καταρχήν ο τερματισμός των τουρκικών γεωτρήσεων. Αυτό είναι σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο Der Spiegel το μήνυμα που έλαβε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας από τις επαφές του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγή, ο Μάας εμφανίστηκε ενοχλημένος σύμφωνα με την “αιχμηρή ρητορική” της ελληνικής πλευράς, εκτιμώντας όμως ότι η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Επίσης, σημειώνεται ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξαρτά την εμβάθυνση του ευρωτουρκικού διαλόγου από την επίλυση των συγκρούσεων συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Deutsche Welle, Der Spiegel

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email