Σκέψου

Σκέψου

«Γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου κάνει διαλογή «καθαρών» περιστατικών που θα μεταφερθούν σε κλινική»

Γ.Ν Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκη

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

«Πως νομιμοποιείται η εγκατάσταση γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για τη διαλογή των «καθαρών περιστατικών» που διακομίζονται σε ιδιωτικό νοσοκομείο;» σημειώνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, που αιτείται από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων.

Σε μία σοβαρή καταγγελία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη,  προχώρησε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη μέσω αίτησής της στον Υπουργό Υγείας, για την κατάθεση εγγράφων σχετικά με το «Ποιο είναι το πλήρες σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών;».

Ειδικότερα, η κ. Αυγέρη περιγράφοντας τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Υγεία στη χώρα, σημειώνει στην ερώτησσή της προς τον αρμόδιο υπουργό: Την ώρα που σύσσωμο το προσωπικό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη δίνει τη δική του άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και οι γιατροί καλούνται πλέον να κάνουν «επιλογή» για το ποιος ασθενής θα νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, την ίδια ώρα γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου έχει εγκατασταθεί σε συγκεκριμένο χώρο-γραφείο του Ιπποκράτειου και χωρίς να διαθέτει επίσημα κατατεθειμένα (…) κάνει τη διαλογή των «καθαρών» περιστατικών (δηλαδή μη Covid ασθενών) που θα μεταφερθούν στο ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιταχθεί!

Αναλυτικά η αίτηση της Δώρας Αυγέρη:

Ποιο είναι το πλήρες σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών; Πως νομιμοποιείται η εγκατάσταση γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για τη διαλογή των «καθαρών περιστατικών που διακομίζονται στο εν λόγω ιδιωτικό νοσοκομείο; ρωτά η βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Αν. Τομεάρχης Υγείας, Δώρα Αυγέρη με Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας.

Από την πρώτη φάση της πανδημίας του COVID – 19, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούσε συνεχώς και επιμόνως την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και κλινικές. Δυστυχώς, έπρεπε η υγειονομική κρίση να φθάσει στο απροχώρητο και τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη να καταρρεύσουν, το ίδιο και το προσωπικό τους, για να στείλει το Υπουργείο Υγείας δήθεν τελεσίγραφο προς τους κλινικάρχες.

Σε κατάσταση απόλυτου πανικού, το Υπουργείο Υγείας (Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας) απέστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο (αρ. πρωτ. 74403/19.11.2020) προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών με θέμα: «Άμεση διάθεση κλινών για ασθενείς με COVID -19». Ουσιαστικά, με την επιστολή αυτή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραδέχεται την χρονοτριβή σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών, την πλήρη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας, την απουσία οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τα νοσοκομεία. Η μη αναγκαστική ένταξη όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών της Θεσσαλονίκης στην μάχη κατά της πανδημίας, αλλά η επίταξη μόνον συγκριμένου αριθμού κλινών ορισμένων μόνον ιδιωτικών κλινικών, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να καταφεύγει σε εμβαλωματικές και πρόχειρες λύσεις, οι οποίες δεν έχουν ως πρώτη μέριμνα το πώς θα προστατευθεί η δημόσια υγεία, αλλά το πως δεν θα πειραχθεί το κέρδος κάποιων ιδιωτών, Ωστόσο, η κατάσταση κάθε ώρα και στιγμή γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη.

Στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια τους. Στις υπερκορεσμένες ΜΕΘ δεν υπάρχει πια δυνατότητα νοσηλείας περισσότερων ασθενών. Το προσωπικό, εκτός από εξοντωμένο από την κούραση και την πίεση, αριθμεί εκατοντάδες κρούσματα . «Κάθε εφημερία ξεπερνά τον σχεδιασμό και τους αριθμούς κρεβατιών που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μετατρέποντας κλινικές, με το ίδιο προσωπικό, αποδεκατισμένο από την κούραση και τον κορωνοϊό! Η επιλογή ασθενών είναι πια μια πραγματικότητα. Δεν γίνεται αλλιώς, όταν σε ξεπερνούν οι συνθήκες», δηλώνουν οι γιατροί του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δείχνοντας τις τραγικές διαστάσεις του προβλήματος.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι την ώρα που σύσσωμο το προσωπικό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη δίνει τη δική του άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και οι γιατροί καλούνται πλέον να κάνουν «επιλογή» για το ποιος ασθενής θα νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, την ίδια ώρα γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου έχει εγκατασταθεί σε συγκεκριμένο χώρο-γραφείο του Ιπποκράτειου. Χωρίς να διαθέτει επίσημα κατατεθειμένα έγγραφα που να αιτιολογούν και να νομιμοποιούν την παρουσία τους σε αυτό, να δηλώνουν την εργασιακή σχέση ή την ιδιότητα με την οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο, να επιτρέπουν την πρόσβαση στη διαχείριση των αρχείων και των ευαίσθητων δεδομένων των ασθενών. Ο εν λόγω γιατρός κάνει τη διαλογή των «καθαρών» περιστατικών (δηλαδή μη Covid ασθενών) που θα μεταφερθούν στο ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιταχθεί.

Επειδή, η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι χρέος της Πολιτείας.
Επειδή, τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και το προσωπικό έχουν ξεπεράσει τα όρια της κατάρρευσης.
Επειδή, η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει και δεν έχει καταθέσει ακόμη και σήμερα σχέδιο αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Επειδή, η κυβέρνηση επιδεικνύει επικίνδυνο ερασιτεχνικό αυτοσχεδιασμό, διαρκή ολιγωρία και αδράνεια, καθώς δεν θωρακίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό.

Αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα προς τον σκοπό της πλήρους και αναλυτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων και των πολιτών όλων των εγγράφων και αποφάσεων, από τα οποία να προκύπτει:

-Ποιο ήταν εξ αρχής το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς και ποιες ήταν: α) η αλληλογραφία ή κάθε είδους έγγραφη πρόσκληση και απάντηση, που είχε απευθύνει το Υπουργείο Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές για την διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών COVID -19 β) πάσης φύσεως σχετικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

-Με ποια εργασιακή σχέση και με ποια ιδιότητα γιατρός-οί ιδιωτικού νοσοκομείου, «εντάσσονται» στη λειτουργία ενός δημόσιου νοσοκομείου (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης) προκειμένου να κάνουν «διαλογή» ασθενών (μη πασχόντων από COVID -19), που θα μεταφερθούν σε συγκεκριμένες ιδιωτικές κλινικές και να έχουν πρόσβαση σε αρχεία και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών δημόσιου νοσοκομείου;

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email