Σκέψου

Σκέψου

Η Αστυνομία καλύπτει και δημοσιογραφικά την μετακίνηση προσφύγων στο Καρά Τεπέ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Την ώρα που ο αναγκαστικός εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στο Καρά Τεπέ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ο αρμόδιος υπουργός Χρυσοχοΐδης διαφημίζει ως «ανθρωπιστικό καθήκον» την επιχείρηση μαντρώματος προσφύγων και μεταναστών στο νέο κέντρο, οι πληροφορίες που έρχονται από τους δημοσιογράφους στο πεδίο προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό.
Τρεις ημέρες μετά την έντονη διαμαρτυρία του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) για την παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στο νησί, στη σημερινή επιχείρηση απαγορεύτηκε η παρουσία δημοσιογράφων, με την αστυνομία να μοιράζει το δικό της βίντεο «κάλυψης» της αστυνομικής επιχείρησης, ενώ την ίδια αντιμετώπιση επιφύλασσαν οι αρχές και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ανησυχεί για αναφορές αρκετών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που προσπαθούν να καταγράψουν τον απόηχο της πυρκαγιάς στο καμπ της Μόριας στη Λέσβο, όπου τους απαγορεύεται να εισέλθουν σε ορισμένες περιοχές από την αστυνομία» υπογράμμιζε στην ανάρτηση του την περασμένη Δευτέρα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), με την οποία συνόδευε λεπτομερή αναφορά για την παρεμπόδιση δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στη Λέσβο.

«Αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ ανέφεραν πως τους είπαν πως αυτό οφείλεται σε “στρατιωτική επιχείρηση”, ωστόσο ο περιορισμός αυτός δεν εμπόδισε τις ΜΚΟ και τους εκπροσώπους τους από το να έχουν πρόσβαση στην περιοχή χωρίς αστυνομική παρέμβαση. Όταν ρωτήθηκαν σχετικά, οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως η εντολή δόθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας, ενώ άλλοι αστυνομικοί ανέφεραν πως οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στον χώρο λόγω ανησυχιών για την εξάπλωση του Covid 19» περιγράφει ακόμα το IPI, το οποίο τονίζει πως αντίστοιχους περιορισμούς έχει επιβάλει η αστυνομία και στην περιοχή της Μόριας.

Την Πέμπτη, ξεκίνησε η επιχείρηση του αναγκαστικού εγκλωβισμού προσφύγων στο νέο κέντρο του Καρά Τεπέ, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παρακολουθεί, και να δηλώνει πως «επιχείρηση με την οποία περνάμε από την ανασφάλεια στην υγειονομική ασφάλεια κι από την αταξία στην τάξη». Ωστόσο, για μία επιχείρηση που χαρακτηρίζεται «ανθρωπιστικό καθήκον», οι καταγγελίες δημοσιογράφων πως εμποδίζονται να την καλύψουν δημοσιογραφικά, κάθε άλλο παρά μπορεί να επιβεβαιώνουν τις αιτιάσεις του υπουργού.

Από νωρίς το πρωί, με αναρτήσεις και δηλώσεις τους, δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο πεδίο μεταδίδουν πως οι αστυνομικές αρχές τους εμποδίζουν να καταγράψουν την επιχείρηση της αστυνομίας. Χαρακτηριστικά, η Katy Fallon που συνεργάζεται με μερικά από τα κορυφαία ειδησιογραφικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Al Jazeera και η Guardian, ο Mortaza Behboudi του ευρωπαϊκού δικτύου ARTE, περιγράφουν τον δημοσιογραφικό αποκλεισμό της περιοχής, την ώρα που διεξάγεται η αστυνομική επιχείρηση.

Παράλληλα, εκτός του δημοσιογραφικού αποκλεισμού, μεταφέρεται αποκλεισμός και για αρκετές -τουλάχιστον- ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι ενδεικτικές του σιωπητηρίου που έχει επιβληθεί από τις αρχές, με την δημοσιογράφο του Weltspiegel, Isabel Schayani να μεταφέρει την απάντησή της στο ερώτημα για το εάν πρόκειται για «κλειστή δομή», η οποία αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα, την ώρα που ο κόσμος εισέρχεται στο νέο κέντρο.

 

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να διεξάγουν τις επιχειρήσεις ειρηνικά. Είμαστε ο μόνος ιατρικός φορέας στη συγκεκριμένη ζώνη, αλλά συνεχίζουμε να μην έχουμε πρόσβαση! Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, αλλά δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε. Γιατί μας εμποδίζουν;» έγραψαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην ανάρτησή τους, ενώ ανάρτηση της Refugee Support Aegean προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό για τις αιτίες του δημοσιογραφικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί.

Οι εικόνες που μεταφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση από το εσωτερικό των σκηνών, που φαίνονται γυμνές από κρεβάτια και άλλα απαραίτητα, επιβεβαιώνονται και από ανάρτηση των Γιατρών του Κόσμου, στους οποίους επετράπη να εισέλθουν στον καταυλισμό. Στη φωτογραφία φαίνονται γιατροί να φροντίζουν μία γυναίκα που χειρουργήθηκε για περιτονίτιδα στο νοσοκομείο της Λέσβου πριν τρεις ημέρες, η οποία είναι ξαπλωμένη κατάχαμα μέσα σε σκηνή.

«Η Αστυνομία επιτίθεται με γκλόπμ και χημμικά κατα οικογενιεών προσφύγων με πολλά παιδιά που βρίκονται στο δρόμο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια και ζητούν την μετακίνηση τους στην ενδοχώρα. Με αυτό τον άθλιο τρόπο επιχειρούν να καταστείλουν την μαζική κινητοποίηση των χιλιάδων προσφύγων, με πρώτες τις γυναίκες, που αρνούνται το μάντρωμα στη νέα Μόρια» καταγγέλλει από την πλευρά της η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου, που δημοσιεύει και σχετικό βίντεο με ρήψη δακρυγόνων από αστυνομικές δυνάμεις, αποδομώντας το αφήγημα περί «ειρηνικής επιχείρησης».

Παράλληλα, εικόνες που απεικονίζουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και τους γνωστούς Αίαντες για τη διάλυση πλήθους με ρίψη νερού δημοσιεύονται από τους λογαρισμούς άλλων δημοσιογράφων που βρίσκονται στο πεδίο.

 

Πηγή: ThePressProject

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email