Σκέψου

Σκέψου

Η Ελλάδα ξοδεύει και οι Γάλλοι… πανηγυρίζουν!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν το γαλλικό υπουργείο Άμυνας και η εταιρεία Dassault Aviation μετά τις ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, οι οποίες επισημοποίησαν πως η χώρα ανοίγει το πουγκί της και θα ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για απόκτηση νέων αεροσκαφών και όχι μόνο.

Τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες προκλήσεις, το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και ο τομέας της εργασίας δέχεται ισχυρά πλήγματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε με την ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη ότι ένας από τους βασικότερους λόγους της προσέγγισης με τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν για να κλείσει το «ντηλ» της αγοράς μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale.

Οι ανακοινώσεις αυτές του πρωθυπουργού ακούστηκαν σαν μουσική στα αυτιά της Γαλλίας υπουργού Άμυνας, η οποία έσπευσε να δώσει τα απαραίτητα συγχαρητήρια στην εταιρεία Dassault Aviation, κατασκευάστρια των πολεμικών αεροσκαφών και να χαρακτηρίσει το ντηλ ως επιτυχία της γαλλικής βιομηχανίας αεροναυπηγικής.

Σύμφωνα με την Φλορένς Παλί πρόκειται για «εξαιρετικά νέα που είναι αποτέλεσμα μίας πολιτικής εξαγωγών την οποία έχω προσπαθήσει να εφαρμόσω από το 2017».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Dassault Aviaton, Ερίκ Τραπιέ σημείωσε ότι «αυτή η ανακοίνωση ενισχύει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε με τη Ελλάδα εδώ και έναν αιώνα και ευχαριστώ τις ελληνικές αρχές για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν για ακόμη μία φορά».

Εξοπλιστικά-μαμούθ και προσλήψεις με το βλέμμα στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στην άμυνα της χώρας ανακοίνωσε τα ακόλουθα έξι μέτρα

  1. Αγοράζεται άμεσα για την πολεμική αεροπορία μοίρα 18 Rafale που σε συνδυασμό με τα F-16 και άλλα ιπτάμενα μέσα θα ενισχύσουν τη δύναμη αποτροπής της χώρας μας
  2. Εντάσσονται στον στόλο του πολεμικού ναυτικού 4 νέες φρεγάτες και εκσυγχρονίζονται 6 φρεγάτες που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO.
  3. Ενισχύεται συνολικά το οπλοστάσιο των 3 κλάδων, για στρατό, ναυτικό, αεροπορία ως εξής: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό. Νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία
  4. Ενισχύεται το προσωπικό με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας – επαναξιολόγηση στρατιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίζονται και επαγγελματικά εφόδια για τους στρατευμένους
  5. Ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία, με στρατηγικό επενδυτής στο Σκαραμαγκά, ιδιωτικοποίηση ΕΛΒΟ, ενώ αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στα ναυπηγεία Ελευσίνα
  6. Ενισχύεται η ψηφιακή λειτουργία και η άμυνα των ενόπλων δυνάμεων από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ συγκέντρωσαν σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση με καυστικά σχόλια και ανακοινώσεις σε υψηλούς τόνους.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κλίμα ανασφάλειας, με την κυβέρνηση να κινείται χωρίς σχέδιο στην οικονομία και να προχωρά σε πρόγραμμα εξοπλιστικών μαμούθ χωρίς κοστολόγηση.

«Οι δήθεν μεταρρυθμίσεις σας κρύβουν ουσιαστικά εξυπηρετήσεις για τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών», τόνισε το Κίνημα Αλλαγής. «Αυτοπεποίθηση από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μπορούν να νοιώθουν μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας και οι πωλητές όπλων», σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ. Για «σχέδιο οριστικής άλωσης του κράτους» έκανε λόγο η Ελληνική Λύση, για «επένδυση στα όπλα αντί για την Υγεία», μίλησε το ΜέΡΑ25.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email