Σκέψου

Σκέψου

Η εργασία εκτός κυβερνητικών προτεραιοτήτων

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ο Υπ. Εργασίας και στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν κάθε φορά να “φουσκώσουν” τα νούμερα και τα ποσά που υποτίθεται πως έχουν διατεθεί για τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας.

Τα 24 δισ. ευρώ δεν προκύπτουν από πουθενά. Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέχρι και τον Ιούλιο δεν είχαν δαπανηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Πολύ περισσότερο όμως, δεν βλέπουμε ακόμα και αυτό το μικρό ποσό πως έχει αποτυπωθεί στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες.

Η προστασία των θέσεων εργασίας βρίσκεται στον αέρα. Η ανεργία αυξάνεται. Οι μισθοί μειώνονται. Η φορολογική στήριξη και η στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών δεν προχωρά.

Όλο και περισσότεροι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο, χωρίς να μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Για τους άνεργους, ούτε κουβέντα. Άνθρωποι ενός κατώτεροι θεού…

Καμία επανεκκίνηση της οικονομίας, καμία στήριξη στον τουρισμό, με την πτώση του τζίρου μέχρι και τον Ιούλιο να ξεπερνά το 85% σε σχέση με πέρυσι.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την κυβερνητική αμεριμνησία και την ελλιπέστατη προετοιμασία των Υπ. Οικονομικών και Τουρισμού.

Με τις διαστάσεις της κρίσης για την ελληνική οικονομία, κάποιος θα απορούσε για ποιο λόγο μια χώρα όπως η Ελλάδα, με συρρικνωμένη οικονομία, με προβλέψεις για υψηλότατη ύφεση, με ανεργία στο 17% και συνεχώς  ανοδική τάση, πρόκειται να αποσπάσει μόλις 2,7 δισ. ευρώ δανεισμού από το πρόγραμμα SURE της ΕΕ για τη στήριξη της απασχόλησης. Γιατί ένα τόσο μικρό ποσό;

Η απάντηση είναι πως η κυβέρνηση έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις για το εύρος της ύφεσης στην αρχή, χωρίς στη συνέχεια να τις αναθεωρήσει προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε τελικά ένα τέτοιο πενιχρό ποσό.

Τα σχέδια που υπέβαλε η κυβέρνηση αντικατοπτρίζουν το τελικό ποσό για κάθε κράτος-μέλος. Βρισκόμαστε δηλαδή στον πάτο της σχετικής λίστας της ΕΕ σε επίπεδο χρηματοδοτικής στήριξης. Στον πάτο μιας ακόμη λίστας.

Λαμπρά…

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email