Σκέψου

Σκέψου

Η Ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη στην Κομισιόν για τον απεργό πείνας, Βασίλη Δημάκη

ερώτηση Κομισιόν

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Επίκαιρη εξακολουθεί να είναι η ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης στα τέλη Απριλίου για τον Βασίλη Δημάκη, που και τότε έκανε απεργία πείνας και δίψας, ύστερα από την μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών.

Ο Κώστας Αρβανίτης με την ερώτησή του καλούσε την Κομισιόν να λάβει μέτρα για τον Βασίλη Δημάκη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, λοιπόν, κατήγγειλε τότε πως η μεταγωγή του Δημάκη, έγινε με πρόσχημα την πανδημία και αποφασίστηκε αμέσως μετά την επίσκεψη της αρμόδιας Γ.Γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου ο Βασίλης Δημάκης, ως εκπρόσωπος των κρατουμένων «ανέπτυξε με κοσμιότητα αίτημα των κρατουμένων για αποσυμφόρηση προς αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών που δημιουργεί η εξάπλωση του COVID-19 και χωρίς οποιαδήποτε παρεκτροπή εκ μέρους του».

Επίσης, ο Κώστας Αρβανίτης υπογράμμιζε πως η εκδικητική μεταγωγή του στις Φυλακές Γρεβενών αποκλείει στην ουσία την παρακολούθηση των σπουδών του αριστούχου φοιτητή Πολιτικών Επιστημών, παραβιάζοντας το αναφαίρετο δικαίωμά του στην εκπαίδευση, και ρωτά την Επιτροπή για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει επ’ αυτού.

Σήμερα, ο φοιτητής κρατούμενος Βασίλης Δημάκης έχει επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά κρατείται σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση στο internet) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο πανεπιστήμιο, προχώρησε σε νέα λευκή απεργία ενώ έχει διακόψει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του.

Με την ιδεοληπτική στάση της ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής και τη ζωή του κρατούμενου να βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο, η Ερώτηση παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης!

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή στην Κομισιόν:

Πρόσφατα, με απόφαση της αρμόδιας Γ. Γ. του Ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διατάχθηκε η μεταγωγή του κρατουμένου Β. Δημάκη από τις φυλακές Κορυδαλλού (στην Αθήνα) στις φυλακές Γρεβενών στην Βόρεια Ελλάδα. Ο Β. Δημάκης είναι αριστούχος φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και η απομάκρυνσή του από την Αθήνα αποκλείει την παρακολούθηση των σπουδών του.

Η απόφαση μετακίνησης ελήφθη αμέσως μετά από επίσκεψη της Γ.Γ. στις φυλακές όπου ο Β. Δημάκης ανέπτυξε με κοσμιότητα αίτημα των κρατουμένων για αποσυμφόρηση προς αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών που δημιουργεί η εξάπλωση του Covid-19 και χωρίς οποιαδήποτε παρεκτροπή εκ μέρους του.

Δεδομένου ότι η αρμόδια Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic καθώς και πληθώρα Διεθνών Οργανισμών έχουν τονίσει την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των φυλακών ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Covid-19, Δεδομένου ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κρατουμένων προστατεύεται από τους Σωφρονιστικούς Κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης αρ.28 [Recommendation rec (2006)2] και η αξιοπρεπής αντιμετώπιση τους από την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια μέτρα θα λάβει για να αρθεί ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση του κρατουμένου Β. Δημάκη, ο οποίος αυτή την στιγμή διαμαρτυρόμενος έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας;

2. Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την αναγκαία αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων Ελληνικών φυλακών;

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email