Η ΝΔ ψήφισε μόνης της τον αντιλαϊκό πτωχευτικό κώδικα που άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας

Κυριάκος Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής

Με 158 «ναι» πέρασε από τη Βουλή ο αντιλαϊκός νέος πτωχευτικός κώδικας καθώς που παραδίδει τις περιουσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες και τα funds.

Μία μέρα μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από την πλειοψηφία της Βουλής, ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλές, δεύτερη ευκαιρία». Ένα νομοσχέδιο που αποτέλεσε την αιτία κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και κατεδαφίζει «στα μουλωχτά» την προστασία της πρώτης κατοικίας

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 ψήφων «κατά», στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ. Με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 αρνητικών ψηφίσθηκαν και τα 22 συνολικά άρθρα που έθεσαν σε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου, όπως και επί του συνόλου ψηφίσθηκαν και αυτά κατά πλειοψηφία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ισχυρίστηκε πως «εμείς στρέφουμε το «βλέμμα» μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον και αφήνουμε την αντιπολίτευση να «στρουθοκαμηλίζει» αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό «συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο» που αντιμετωπίζει «με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών» και «αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα».

Ακόμη, δήλωσε: «Μπορεί ο νόμος να ψηφίζεται σήμερα, όμως θα χρειαστεί χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του, καθώς συνεκτιμώνται οι υφιστάμενες καταστάσεις. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά και αναστολή εκπλήρωσης άλλων φορολογικών υποχρεώσεων».

Συνεπώς ο υπουργός λέι ότι ο νόμος που ψηφίστηκε μόλις λήξει η αναστολή πλειστηριασμών και η αναστολή πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή προκειμένου να ξεκινήσει η αρπαγή κατοικιών αλλά εισοδημάτων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο αντιλαϊκό έκτρωμα καθιερώνει για πρώτη φορά την πτώχευση φυσικού προσώπου, δηλαδή ενός μισθωτού, αγρότη, ελεύθερου επαγγελματία, όταν δεν πληρώνει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες και η συνολική του οφειλή ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.