Σκέψου

Σκέψου

Η Ολλανδική Κυβέρνηση ζητά συγγνώμη προς τους τρανς ανθρώπους που αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε στείρωση.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Η Ολλανδική Κυβέρνηση ζήτησε συγνώμη σε εκατοντάδες τρανς ανθρώπους που αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε στείρωση, επεμβάσεις στο σώμα τους και να λάβουν ορμόνες εάν ήθελαν να αλλάξουν το δείκτη φύλου τους στα επίσημα έγγραφα.

Όπως καταγράφει το T-ZINE πρακτική αυτή ξεκίνησε το 1985 και συνεχίστηκε μέχρι το 2014, όπου θεσπίστηκε νέα νομοθεσία. Περίπου 2.000 τρανς άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν υποβληθεί σε αυτή την αναγκαστική πρακτική.

«Ο παλιός νόμος έδωσε στους τρανς ανθρώπους μια σκληρή, σχεδόν αδύνατη επιλογή», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Sander Dekker. «Η αναγνώριση του φύλου τους ήταν δυνατή μόνο μετά από μια σωματική επέμβαση και έναν οριστικό αποχαιρετισμό σε κάθε επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά. Σήμερα, δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε μια τέτοια παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τα δεινά των τρανς ανθρώπων και να προσφέρουμε αναγνώριση, αποζημίωση και συγγνώμη για αυτό».

Η Ολλανδική Κυβέρνηση ζητά συγγνώμη προς τους τρανς ανθρώπους που για να αναγνωριστούν νομικά, αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε στείρωση

Η συγγνώμη ακολουθεί τη νομική δράση της Transgender Collective το 2019, η οποία ανέφερε ότι ο νόμος αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2011, ο ολλανδικός νόμος αποτέλεσε επίσης αντικείμενο καταδικαστικής έκθεσης από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι καμπάνιες χαιρέτισαν τη συγγνώμη, επισημαίνοντας ότι πολλοί τρανς άνθρωποι είχαν μείνει με μια ανεκπλήρωτη επιθυμία να αποκτήσουν παιδιά. «Εξακολουθεί να αισθάνεται εξωπραγματικό και πρέπει να το αφήσω να βυθιστεί», δήλωσε η υπεύθυνη Willemijn van Kempen.

Οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε αναγκαστικές επεμβάσεις στο σώμα τους και στείρωση θα δικαιούνται αποζημίωση 5.000 ευρώ, λεπτομέρειες για τις οποίες θα δημοσιευθούν το επόμενο καλοκαίρι.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email