Σκέψου

Σκέψου

Η ROSA στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Δεν είναι αθώοι»!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Παρά τη ζέστη, πολλοί ήταν εκείνοι που έδωσαν ηχηρό παρών στη σημερινή ακροαματική διαδικασία για μια από τις πλέον σημαντικές δίκες όλων των εποχών. Παρούσα φυσικά ήταν και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η 451η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Αυτόν τον Σεπτέμβρη, κορυφώνεται ο δικαστικός αγώνας. Η μάχη της κοινωνίας απέναντι στο θεσμικό ρατσισμό και τη βία που δίχασε και βύθισε μέρος της ελληνικής κοινωνίας στο έρεβος της μισαλλοδοξίας.

Αυτήν την εβδομάδα έπειτα από 5,5 χρόνια, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων της οικογένειας Μιχαλολιάκου, -του ιδρυτή της νεοναζιστικής οργάνωσης, από την οποία προέρχονταν επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες,  συνδικαλιστές, και αντιφασίστες/τριες-  πέφτει επιτέλους η αυλαία για μια από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Στο πλαίσιο της δίκης, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: Η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ στις 12 Ιουνίου 2012 και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Ακόμη, συνεξετάζονται και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Μία δίκη με ισχυρό ιστορικό βάρος και ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, ολοκληρώνεται.

Μετά κι από τις τελευταίες αυτές δικασίμους, θα οριστεί η ημερομηνία που το τριμελές Εφετείο θα ανακοινώσει την απόφασή του. Μια απόφαση που εδώ και χρόνια, περιμένουν με αγωνία τόσο τα θύματα των επιθέσεων που βρίσκονται στη ζωή, όσο και οι συγγενείς των δολοφονημένων από το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Τα βλέμματα ολόκληρης της κοινωνίας όμως, που αυτά τα χρόνια αγωνίζεται καθημερινά για να αποτινάξει το φασισμό σε κάθε πτυχή της ζωής της, στη δουλειά, το σχολεία, και το δρόμο, είναι στραμμένα εδώ και χρόνια σε αυτή τη δίκη, επιζητώντας δικαίωση για τις ζωές που χάθηκαν.

Η Rosa στη δίκη της Χρυσής Αυγής – «Να μπει στη φυλακή η ΧΑ, αυτή η συμμορία η ναζιστική»

Η Rosa.gr και η Ματίνα Κοντού, βρέθηκαν έξω από την αίθουσα του Εφετείου, που μέλη αριστερών και αντιφασιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν αντιφασιστική παρέμβαση διεκδικώντας τη βαριά καταδίκη όλων των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο.

Αίροντας το καθεστώς φόβου και συσκότισης που έχει καθιερώσει από χρόνια η Χρυσή Αυγή, αντιφασίστες και πολίτες που αποζητούν δικαίωση, συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Εφετείο Αθηνών, ενώνοντας τις φωνές τους στο σύνθημα «Να μπει στη φυλακή η ΧΑ, αυτή η συμμορία η ναζιστική».

Ηλιόπουλος: Οι γειτονιές μας και οι πόλεις μας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς του νεοναζί δολοφόνους της Χ.Α

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος, μας μίλησε σήμερα από το Εφετείο Αθηνών για το τέλος της πολύκροτης δίκης, στην οποία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε στην τελική ευθεία για τη δίκη της Χ.Α. Νομίζω ότι το ξεκάθαρο μήνυμα από όλους μας είναι ότι και οι γειτονιές μας και οι πόλεις μας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς του νεοναζί δολοφόνους της Χ.Α.

Η μόνη θέση των ναζί, που είναι εγκληματική οργάνωση και έχει φανεί ξεκάθαρα από την ακροαματική διαδικασία, είναι στη φυλακή. Είμαστε σίγουροι ότι όταν τελειώσει με το καλό και βγει και η ετυμηγορία, αυτή θα είναι η απόφαση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πάρα πολύ χρήσιμο τώρα που ακριβώς είμαστε στην τελική στροφή, να υπάρξει μια συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας έτσι ώστε να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

 

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email