Σκέψου

Σκέψου

Η Τρίπολη «ματώνει» για δεύτερη μέρα

Λιβύη, βομβαρδισμοί στην Τρίπολη

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Την Κυριακή, νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν την Τρίπολη της Λιβύης, με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ να εμμένουν και να διεκδικούν μια νέα περιοχή στα νότια προάστια της πρωτεύουσας της χώρας, έπειτα από την πρόσφατη απώλεια εδαφών τους γύρω από την πόλη.

Σαν να μην ήταν ήδη αρκετή η τραγωδία μέσα στην οποία ζουν οι κάτοικοι της Τρίπολης, ο κύριος προμηθευτής νερού στη βορειοδυτική Λιβύη, δήλωσε ότι ένοπλοι άνδρες στο νότο εισέβαλαν σε μια από τις εγκαταστάσεις του, μειώνοντας τον εφοδιασμό. Οι κάτοικοι, βρίσκονται μόνιμα σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με τις μάχες να γίνονται αιματηρές και τον φόβο για το άγνωστο να κυριαρχεί.

Εδώ και δεκατρείς μήνες, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χάφταρ προσπαθεί να καταλάβει τη λιβυκή πρωτεύουσα, αλλά η τουρκική στρατιωτική βοήθεια προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Σαράτζ, την έχει βοηθήσει να ανακτήσει κάποια εδάφη.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης δέχεται στήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία με την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώνει μια νέα αεροπορική εκστρατεία και τους περισσότερους βομβαρδισμούς έκτοτε να γίνονται από το πυροβολικό.

Τον προηγούμενο μήνα, μία σειρά από πόλεις που βρίσκονταν στα βορειοδυτικά και ήταν στην κατοχή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, επανακαταλήφθηκαν από τις δυνάμεις του Σαράτζ, αποκαθιστώντας τον έλεγχό τους μεταξύ της Τρίπολης και των συνόρων της Τυνησίας. Ακόμη, έχουν γίνει δύο επιπλέον προσπάθειες προκειμένου να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση των δυνάμεων του Χάφταρ, αλλά απωθήθηκαν και έχουν μετακινηθεί προς το κύριο βορειοδυτικό προπύργιο του LNA την Ταρχούνα. Πηγή του Εθνικού Στρατού μάλιστα, δήλωσε αργά το Σάββατο ότι οι μάχες που δόθηκαν ήταν οι πιο σκληρές μέχρι στιγμής.

Έπειτα από εβδομάδες σκληρών μαχών, ο βομβαρδισμός του Σαββάτου χαρακτηρίστηκε ως ο χειρότερος από τους κατοίκους της Τρίπολης, ενώ το μοναδικό σε λειτουργία αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, η Μίτιγκα, δέχτηκε πυραύλους για δεύτερη ημέρα, αφότου οι βομβαρδισμοί του Σαββάτου κατέστρεψαν δεξαμενές καυσίμων και κάλυψαν με θραύσματα ένα επιβατικό τζετ που ετοιμαζόταν για απογείωση.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις «χωρίς διακρίσεις επιθέσεις» στη Λιβύη, τις οποίες καταλόγισε κυρίως σε δυνάμεις των από την Ανατολή ορμώμενων δυνάμεων του Χάφταρ . Μόλις τον προηγούμενο μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης για τα 4/5 των θανάτων αμάχων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η Τουρκία, την Κυριακή  δήλωσε ότι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον των συμφερόντων και των διπλωματικών αποστολών της στη Λιβύη, θα θεωρήσει τις δυνάμεις του Χαφτάρ «νόμιμους στόχους».

Η πίεση του νερού στην Τρίπολη άρχισε σταδιακά να υποχωρεί από το απόγευμα της Κυριακής, όταν εκπρόσωπος του Great Man-Made River Project, του κύριου υδροδοτικού δικτύου της πόλης, ανακοίνωσε ότι ένας εκ των σταθμών του στο Νότο είχε δεχτεί επίθεση από ένοπλους. Στη δυτική πλευρά της πόλης, ο Αχμέντ αλ-Ντέεμπ, επικεφαλής της επιτροπής, δήλωσε και εκείνος με τη σειρά του ότι οι άνδρες διέκοψαν την ηλεκτροδότηση, λόγω έλλειψης φυσικού αερίου και μετρητών στις τοπικές τράπεζες και ότι οι πρεσβύτεροι των διαφόρων φυλών διαπραγματεύονταν μαζί τους για την αποκατάσταση της ενέργειας. Η κρατική Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποίησε εργασίες για την προμήθεια μαγειρικού αερίου από την κύρια πετρελαιοπηγή της χώρας, στη Σχαράρα.

Όπως όλα συνομολογούν από τα παραπάνω, η αθώοι πολίτες είναι εκείνοι των οποίων οι ζωές κινδυνεύουν και υποβαθμίζονται καθημερινά, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν τα βασικά για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους. Στον αντίποδα αυτών, τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές κρίνουν τις ανθρώπινες ζωές ως δευτερεύουσας σημασίας, με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τον οργανισμό ο οποίος έχει θεσπιστεί με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα, να μένει αμέτοχος, εκδίδοντας τυπικές ανακοινώσεις την ίδια στιγμή που αθώοι χάνουν τις ζωές τους.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email