ΗΠΑ: Ανοίγει νέα έρευνα για υπόθεση παρόμοια με αυτήν του Τζορτζ Φλόιντ

Μανουέλ Έλις

Το “Κουτί της Πανδώρας” με την αστυνομική βαρβαρότητα και βιαιότητα φαίνεται να άνοιξε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, αφού ξεκινά νέα έρευνα για το θάνατο ενός Αφροαμερικανού στη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία.

Πιο αναλυτικά, οι αρχές της πολιτείας Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν σήμερα ότι πρόκειται να ξεκινήσει νέα έρευνα για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού στη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία τον Μάρτιο την ώρα που εκείνος διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όπως ακριβώς ο Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις, λίγες ημέρες πριν.

Ο κυβερνήτης της Ουάσιγκτον Τζέι Ίνσλι δήλωσε “πεπεισμένος” ότι η έρευνα για τον θάνατο του Μανουέλ Έλις δεν μπορεί να διενεργηθεί από τον σερίφη και τον εισαγγελέα της κομητείας Πιρς λόγω “σύγκρουσης συμφερόντων”.

Η απόφαση του Δημοκρατικού κυβερνήτη έρχεται έπειτα από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που δείχνει τον Έλις δεμένο με χειροπέδες να παρακαλά τους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του στις 3 Μαρτίου. Μία περαστική τράβηξε βίντεο με το κινητό της τηλέφωνο μέρος του περιστατικού.

“Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε”

“Αυτό που μαθαίνουμε από το βίντεο αυτό είναι ότι ο Μανουέλ Έλις δεν είπε απλώς ‘δεν μπορώ να αναπνεύσω”, αλλά ‘δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε΄”, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, “αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι αν και πάλευε να αναπνεύσει, προσπαθούσε παράλληλα να εξακολουθήσει να δείχνει σεβασμό, ακόμη και τα τελευταία λεπτά της ζωής του. Είναι ένδειξη ότι δεν ήταν ο επιθετικός άνθρωπος που παρουσιάζει η αστυνομία”.

Ο Έλις πέθανε από αναπνευστική ανακοπή λόγω άσκησης σωματικής βίας, αποκάλυψε η νεκροψία, ενώ η μεθαμφεταμίνη που εντοπίστηκε στο αίμα του και μια προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση ενδέχεται να συνέβαλαν στον θάνατο του 33χρονου άνδρα.

Ο δήμαρχος της πόλης Τακόμα, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Σιάτλ, ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα να τεθούν προσωρινά σε διαθεσιμότητα οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό. Οι αστυνομικοί αυτοί ισχυρίστηκαν ότι συνέλαβαν τον Έλις διότι προσπαθούσε “να ανοίξει τις πόρτες αυτοκινήτων στα οποία βρίσκονταν μέσα άνθρωποι”.

Όπως όλα δείχνουν η κοινωνική εξέγερση που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως σκοπό δεν έχει μόνο την άρση των ανισοτήτων και του ρατσισμού, αλλά την απονομή δικαιοσύνης για όσους έφυγαν άδικα εξαιτίας ενός συστήματος που θέτει στο επίκεντρο τη βία και όχι την ασφάλεια, την εκδίκηση και όχι τον σωφρονισμό.

Πληροφορίες από: Έθνος