Σκέψου

Σκέψου

ΗΠΑ:«Φακέλωναν» τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αναγκάστηκε να διατάξει τις υπηρεσίες του να σταματήσουν να συλλέγουν πληροφορίες για τους Αμερικανούς δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, μετά το δημοσίευμα της Washington Post που κατήγγειλε αυτήν την πρακτική.

Την Πέμπτη, η Washington Post έγραψε ότι το υπουργείο συνέτασσε «αναφορές» για τους δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας το κυβερνητικό σύστημα σκοπός του οποίου είναι να διαμοιράζονται μεταξύ των υπηρεσιών πληροφορίες για τους ύποπτους τρομοκράτες ή για βίαιους εγκληματίες.

Όταν πληροφορήθηκε ότι εφαρμόζεται αυτή τη πρακτική, ο Τσαντ Γουλφ, ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), έδωσε οδηγίες στην Διεύθυνση Πληροφοριών και Ανάλυσης να σταματήσει να συλλέγει πληροφορίες για τους εκπροσώπους του Τύπου, είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου. «Σε καμία περίπτωση (ο Γουλφ) δεν ανέχεται αυτήν την πρακτική και αμέσως διέταξε να γίνει έρευνα για το θέμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου συνέτασσε αναφορές για δημοσιογράφους της εφημερίδας New York Times και του μπλογκ Lawfare, σημειώνοντας ότι είχαν δημοσιεύσει αδιαβάθμητα έγγραφα για τις επιχειρήσεις του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στο Πόρτλαντ.

Η εντολή του Γουλφ δόθηκε ενώ το Πόρτλαντ περνούσε την πρώτη του νύχτα χωρίς δακρυγόνα, αφού η πολιτειακή αστυνομία ανέλαβε την επιβολή της τάξης, στη θέση των ομοσπονδιακών πρακτόρων οι οποίοι είχαν αναλάβει τη φρούρηση ενός δικαστηρίου, στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις αποσύρθηκαν κατόπιν συμφωνίας των υπηρεσιών με την κυβερνήτρια του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν ώστε να τελειώσει αυτή η αντιπαράθεση που έφερε αντιμέτωπους τους Δημοκρατικούς δημάρχους πολλών πόλεων με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο μέχρι τις 2 τα ξημερώματα σήμερα και κατόπιν διαλύθηκαν μόνοι τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email