Σκέψου

Σκέψου

Ισπανία: Προωθείται νόμος για το δικαίωμα ανηλίκων στην έκτρωση χωρίς γονική συναίνεση

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μοντέρο, έριξε μια «πολιτική βόμβα» στην ισπανική Βουλή: Ένα σχέδιο για την μεταρρύθμιση του νόμου περί αμβλώσεων του 2015.

Αυτή η νομοθετική  πρόταση προβλέπει ότι οι νέοι ηλικίας 16 και 17 ετών δεν θα χρειάζονται πλέον γονική συγκατάθεση για να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ο νόμος του 2015 εισήχθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο είχε προσπαθήσει να εξαλείψει την άμβλωση κατόπιν αιτήματος συντηρητικών κύκλων και της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο νόμος όμως στην αρχική του μορφή αποφεύχθηκε έπειτα από την ευρεία διαμαρτυρία από ενώσεις γυναικών, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση να τροποποιήσει την πρότασή της για να ισορροπήσει συγκρουόμενα συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό, ναι μεν δόθηκε η δυνατότητα σε νέους ηλικίας 16 και 17 ετών να επιλέγουν την έκτρωση, αλλά χρειαζόταν η άδεια από τους γονείς τους. Έτσι, το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να αναγκάσουν τις κόρες τους να γεννήσουν ένα παιδί που δεν θέλουν πραγματικά.

Η Μοντέρο, Υπουργός και βουλευτής του αριστερού κόμματος Unidas Podemos, δήλωσε στην ισπανική Βουλή ότι η κατάργηση της γονικής συναίνεσης είναι «κάτι παραπάνω από απαραίτητη» και ότι οι εργασίες είχαν αρχίσει για να αλλάξει ο νόμος ώστε όλες οι γυναίκες να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματά τους.

Η πρόταση της Μοντέρο πρόκειται να εναρμονίσει την νομοθεσία της χώρας με τα πρότυπα άλλα ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γαλλία, όπου οι γυναίκες μπορούν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη τους από την ηλικία των 16 ετών χωρίς να χρειάζεται να ενημερώσουν την οικογένειά τους.

Τα επόμενα βήματα

Η δέσμευση για ανάκτηση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων όλων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, ήταν μέρος της συμφωνίας συνασπισμού που υπεγράφη μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των Unidas Podemos μετά τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών του 2018, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για τον σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης.

Η ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου ωστόσο δεν είναι απλή υπόθεση. Το Υπουργείο Ισότητας, με επικεφαλής την Μοντέρο, θα πρέπει πρώτα να υποβάλει την πρόταση για διαβούλευση με τους πολίτες και να διαπραγματευτεί στη συνέχεια τις λεπτομέρειες με το Υπουργείο Υγείας, του οποίου ηγείται ο Σαλβαδόρ Ίλα του PSOE. Η νομοθετική πρόταση θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, ήτοι 177 ή περισσότερες ψήφους σε σύνολο 350 εδρών.

Η κυβέρνηση συνασπισμού δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει τις νομοθετικές αλλαγές. Το ακροδεξιό Vox, το οποίο είναι η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση, ενώ το Λαϊκό Κόμμα είναι επίσης αντίθετο.

Επιπλέον προτάσεις

Η Μοντέρο ανακοίνωσε επίσης κι άλλα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στις αλλαγές για τον νόμο των αμβλώσεων. Η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όπως σημείωσε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποτελέσει «εμβόλιο» κατά της έμφυλης βίας. Η μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα πρόσβασης σε νέες μορφές αντισύλληψης, ενώ η ολοκληρωμένη φροντίδα που ήδη παρέχεται στα θύματα έμφυλης βίας θα επεκταθεί και σε άλλα θύματα σεξουαλικής επίθεσης και εκμετάλλευσης.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email