Κόντρα σε όλους, η ΝΔ οδηγεί την Παιδεία πέντε δεκαετίες πίσω

Κόντρα σε όλους και ενώ εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι ξανά στους δρόμους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οδηγεί την Παιδεία πέντε δεκαετίες πίσω, αφού τελικά πέρασε -με 158 ναι και 125 όχι- το σαρωτικό νομοσχέδιο Κεραμέως.

Με αποκλεισμούς στην εκπαίδευση και γιγαντώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, η κυβέρνηση κλείνει την πόρτα στην κοινωνική κινητικότητα και βλέπει τα παιδιά ως πειράματα για τη στρεβλή νεοφιλελεύθερη «αριστεία» της, ενώ με επικίνδυνες και αναχρονιστικές πρακτικές στιγματίζει τους μαθητές.

Ολοκληρώθηκε, ύστερα από δύο ημέρες συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής και κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», το οποίο επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αίτημα του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, η ψηφοφορία «επί της αρχής» του νομοσχεδίου αλλά και επί ορισμένων άρθρων (διαγωγή, τράπεζα θεμάτων, ανάδειξη πρυτανικών αρχών, εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, διαδικασία ίδρυσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών) διεξήχθη ονομαστικά, ενώ κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25.

Εγκρίθηκε το σαρωτικό νομοσχέδιο για την Παιδεία

Ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας από την ηγεσία του υπ. Παιδείας να πάρει πίσω το αντιεκπαιδευτικό, όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις τους, νομοσχέδιο.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού) και παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ενώ στην κινητοποίηση δίνουν το «παρών» πρωτοβάθμια σωματεία και σύλλογοι εκπαιδευτικών.