Σκέψου

Σκέψου

Κρεμώντας λευκά σεντόνια αποχαιρετούν τον «αιώνιο εραστή της Αβάνας», Εουσέμπιο Λεάλ

Tomada de Facebook

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ιδιαίτερη συγκίνηση έχει σκορπίσει σε όλη την Κούβα η απώλεια του ιστορικού Εουσέμπιο Λεάλ σε ηλικία 77 ετών την Παρασκευή. Ακόμα πιο πένθιμο είναι το κλίμα στην πρωτεύουσα Αβάνα, με την οποία ο Λεάλ συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του, αποτελώντας τον “αρχιτέκτονα” του μεγαλεπήβολου σχεδίου αναστήλωσης του ιστορικού κέντρου της πόλης, πάντα σε στενή συνεργασία με το Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα.

Με πρωτοβουλία που εξαπλώθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων, κάτοικοι της Αβάνας απέτισαν το δικό τους φόρο τιμή στον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκατάσταση της παλιάς πόλης, βγάζοντας λευκά σεντόνια στα μπαλκόνια προς τιμήν του. Σε γλυπτά της πόλης μπορεί επίσης να δει πικέτες όπου αναγράφεται “Για πάντα Λεάλ”. που στα ισπανικά (leal) κάνει λογοπαίγνιο με τη λέξη “πιστός, αφοσιωμένος”. Τα λευκά σεντόνια είναι συμβολισμός που προέρχεται από το δημοφιλές στην Κούβα ομώνυμο τραγούδι (Sabanas blancas) του Gerardo Alfonso, που αποτελεί έναν ύμνο λατρείας προς την Αβάνα και το ελεύθερο πνεύμα των κατοίκων της.

Οι κάτοικοι έχουν επίσης την ευκαιρία να περάσουν από το λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εκτίθεται η σωρός του Λεάλ στο Καπιτώλιο της Αβάνας, ένα από τα πιο εμβληματικά αναστηλωτικά έργα στα οποία συμμετείχε ο ιστορικός, πλάι σε άλλα κτίρια, πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ κήρυξε εθνικό πένθος τη μέρα του θανάτου, ενώ αποχαιρέτισε τον άνθρωπο που “έσωσε την Αβάνα με ανάθεση από το Φιντέλ και δόθηκε σε αυτό με τόσο πάθος που το όνομά του πια δεν είναι δικό του, αλλά συνώνυμο της πόλης”

Πηγή: Katiousa

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email