Σκέψου

Σκέψου

ΚΥΑ εξαιρεί τους ιερείς από την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη λειτουργία και τις τελετές

ιερέας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Νωρίτερα σήμερα, αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η μη χρήση μάσκας από τους ιερείς που τέλεσαν την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο προεδρικό μέγαρο παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι ωστόσο είναι ότι η πράξη αυτή των ιερέων δεν είναι μία προσωπική τους επιλογή. Είναι μία καθόλα νόμιμη ενέργεια καθώς έχει ήδη υπάρξει η δέουσα νομοθετική μέριμνα επί αυτού, αφού η ΚΥΑ (48967 ΦΕΚ B 3162 – 31.07.2020) για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, εξαιρεί τους ιερείς κατά τη διάρκεια τέλεσης λειτουργίας και μυστηρίων.

Αναλυτικά, η ΚΥΑ αναφέρει:

Άρθρο 2

Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας

1.Στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τόσο κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών όσο και κατά την προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή.

Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

Μάλλον η κυβέρνηση γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα έγειρε στον θρησκευτικό κόσμο το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι για τους ιερωμένους και το θρησκευτικό προσωπικό, λες και τα ιερά μυστήρια πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών και οι ιερείς δεν συναναστρέφονται με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή προάγει ως βασική αιτία της νέας έξαρσης του ιού, την ατομική ευθύνη των πολιτών και όχι τη δική της επιλεκτική νομοθετική μέριμνα, για να μην δυσαρεστήσει το ακροατήριό της.

Θέτει δηλαδή σε κίνδυνο πολίτες, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από όσους διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, τις οποίες με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη ποινικοποιήσει αλλά δεν εφαρμόζει στον κόσμο του κλήρου, γιατί η συντήρηση, ο σκοταδισμός και η ψηφοθηρία, υπερνικούν την επιστήμη.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email