Σκέψου

Σκέψου

Κυνική ομολογία χορηγιών από σχολάρχες στη Ν.Δ.

Νέα Δημοκρατία

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Τόσο η Πειραιώς όσο και ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων παραδέχονται τη μεταξύ τους συναλλαγή, εμφανίζοντάς την ως διάφανη διαδικασία. «Κάποιοι χρηματοδοτούν ένα πολιτικό κόμμα για να νομοθετήσει υπέρ τους και εναντίον του δημόσιου συμφέροντος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ.

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τη χρηματοδότηση της Ν.Δ. από ιδιωτικά σχολεία. Τόσο η Ν.Δ. όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των σχολείων το ομολογούν κυνικά, χωρίς καμία διάθεση για εξήγηση ή δικαιολόγηση της διαπλεκόμενης σχέσης τους, προσπαθώντας, μάλιστα, να αποπροσανατολίσουν από την ουσία.

«Η Ν.Δ. με απόλυτη διαφάνεια έχει καταθέσει στη Βουλή τις πηγές χρηματοδότησής της», απαντά το κυβερνητικό κόμμα την ώρα που προχωρά σε μια σαρωτική παρέμβαση στην ιδιωτική εκπαίδευση και προκλητικά υπέρ των συμφερόντων των σχολαρχών.

«Ηταν μια διαδικασία διάφανη. Γι’ αυτό και κάποιες εκπαιδευτικές εταιρείες συμμετείχαν», απαντά μάλλον σφυρίζοντας ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων για λογαριασμό των εξεχόντων μελών του που δεν κρύβουν ότι χρηματοδοτούν με τα δίδακτρα των μαθητών τους ένα πολιτικό κόμμα. «Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;» θα μπορούσαν να πουν αμφότεροι οι πρωταγωνιστές, ακολουθώντας το παράδειγμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος παρεμπιπτόντως συμπεριέλαβε στο πολιτικό λεξιλόγιο τον όρο «διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Εξώδικη πρόσκληση

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ), χθες, έστειλε εξώδικη πρόσκληση προς την υπουργό Παιδείας με αφορμή την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.». Ζητεί έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει το νομοσχέδιο που διαλύει την ιδιωτική εκπαίδευση επισημαίνοντας «το τεράστιο ηθικό, πολιτικό, ίσως και νομικό, ζήτημα που προκύπτει από την αποκάλυψη της εφημερίδας:

»Δεν πρόκειται για χορηγίες ιδιωτών, αλλά για χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων που είναι φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το Σύνταγμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών. Τα έσοδά τους προέρχονται από δίδακτρα, γεγονός που θέτει νέο ηθικό ζήτημα για το αν οι γονείς είναι σύμφωνοι που τα χρήματα τα οποία επενδύουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους κατευθύνονται σε κομματικά ταμεία».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και η ΟΙΕΛΕ, «εδώ έχουμε την αποκάλυψη ενός πρωτοφανούς lobbying που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας. Κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων χρηματοδοτούν ένα πολιτικό κόμμα για να νομοθετήσει υπέρ τους και εναντίον του δημόσιου συμφέροντος».

Αν δεν επρόκειτο για σοβαρό πολιτικά και ηθικά θέμα, θα μπορούσε η Ν.Δ. και οι σχολάρχες να περίμεναν ότι θα πείσουν με τη θρησκευτική λογική ότι «αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία». Ωστόσο το «νόμιμον» ουκ έστιν πάντα «ηθικόν». Όπως είναι σίγουρο ότι αν ήλεγχε σχολαστικά η ηγεσία της Ν.Δ. τους χρηματοδότες της, θα είχε νιώσει ντροπή και θα φρόντιζε για το κύρος της.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Με απόλυτη διαφάνεια έχει καταθέσει στη Βουλή τις πηγές χρηματοδότησής της. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το 2016 και οι συνεισφορές επιχειρήσεων μέχρι 20.000 ευρώ, τηρώντας όλα όσα ορίζει ο νόμος», ενώ διευκρινίζει ότι όλα έγιναν «δίχως περίεργες διαδρομές και εικονικές συμβάσεις όπως γινόταν στο “μαγαζί”».

Καταλήγει δε, τονίζοντας πως «η προσπάθεια να συνδεθεί η αναβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, με συμφέροντα, είναι άλλη μια θλιβερή απόπειρα να κάνουν το άσπρο-μαύρο».

Είναι το ίδιο θλιβερό, όμως, όταν μια κυβέρνηση λέει ναι, τα πήρα δεν το κρύβω αλλά λογαριασμό δεν δίνω σε κανέναν. Κάποιοι θα το χαρακτήριζαν και πολιτικά επιλήψιμο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email