Σκέψου

Σκέψου

Λιμάνι Πάτρας: Βασανισμοί από το λιμενικό και επιθέσεις με σκύλους εναντίον μεταναστών

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Η περιοχή του νέου λιμανιού της Πάτρας αποτελεί τόπο καθημερινών περιστατικών αυθαιρεσίας κι υπέρμετρης βίας. Αποδέκτες αυτής της συνθήκης είναι οι μετανάστες που διαμένουν σε παλαιά εργοστάσια έξω από το λιμάνι, και οι οποίοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν σε κάποια χώρα της Δύσης, συναντούν -σύμφωνα με τις μαρτυρίες-  το απάνθρωπο πρόσωπο της καταστολής τόσο της αστυνομίας και της λιμενικής αρχής, όσο και της ιδιωτικής ασφάλειας του Λιμανιού. Η τελευταία φαίνεται να είναι η εταιρεία ICTS, η οποία έχει αναλάβει την «καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και την υλοποίηση μέτρων ασφαλείας σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα της.Οι μαρτυρίες που έχουν καταγράψει οι εθελοντές, αναφέρονται σε περιστατικά που έχουν λάβει χώρα από 25 Σεπτεμβρίου 2019 έως 8 Σεπτεμβρίου 2020. Η πλειοψηφία τους αφορά περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας, καθώς και καταστροφής προσωπικών αντικειμένων των μεταναστών. Διαβάζοντας κάποιος τις μαρτυρίες, μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει πως το σύνολο των βίαιων περιστατικών δεν έχει καμία σχέση με την αποτροπή της εισόδου των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς τα περισσότερα από αυτά, έγιναν όταν οι μετανάστες είχαν ήδη συλληφθεί ή ήταν ακινητοποιημένοι.Από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, πάνω από 35 έγιναν μέσα στο λιμάνι, 8 έξω από αυτό (στους χώρους που διαμένουν οι μετανάστες ή στο δρόμο), σε δύο από αυτά χρησιμοποιήθηκε taser ενώ σε τουλάχιστον 7 από αυτά υπάρχει επίθεση και δαγκώματα από σκύλους. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνονται στις μαρτυρίες και δείχνουν τα σημάδια από τις επιθέσεις των σκύλων.

«Οι τρεις άνδρες μπήκαν στο λιμάνι της Πάτρας και κρύφτηκαν κάτω από ένα φορτηγό. Τελικά τους έπιασαν δύο άνδρες, οι οποίοι δεν φορούσαν στολή αλλά είχαν μαζί τους σκύλο και επέβαιναν σε περιπολικό. Οι Αφγανοί διέφυγαν αλλά οι δύο άνδρες τους σταμάτησαν αφού τους κυνήγησαν με το περιπολικό. Μετά άρχισαν να τους χτυπούν στο σώμα με γροθιές. Ύστερα πήραν τον έναν από τους τρεις Αφγανούς, ακινητοποίησαν το πόδι του και ο ένας από αυτούς πέρασε πάνω από το πόδι με το αυτοκίνητο. Μετά ο ένας από τους δύο άνδρες έστριψε το μπράτσο του Αφγανού και προσπάθησε να το πατήσει κι αυτό με το αυτοκίνητο. Ο Αφγανός κατάφερε να απελευθερωθεί και να φύγει κουτσαίνοντας.»

«Ακινητοποίησαν το πόδι του και ο ένας από αυτούς πέρασε πάνω από το πόδι με το αυτοκίνητο»

Σε μια εκ των δεκάδων περιπτώσεων τρεις άνθρωποι από το Αφγανιστάν, μπήκαν στο λιμάνι της Πάτρας και κρύφτηκαν κάτω από ένα φορτηγό. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν από δύο άνδρες, οι οποίοι δεν φορούσαν στολή αλλά είχαν μαζί τους σκύλο και επέβαιναν σε περιπολικό.

Οι Αφγανοί διέφυγαν αλλά οι δύο άνδρες τους σταμάτησαν αφού τους κυνήγησαν με το περιπολικό. Μετά άρχισαν να τους χτυπούν στο σώμα με γροθιές. Ύστερα πήραν τον έναν από τους τρεις Αφγανούς, ακινητοποίησαν το πόδι του και ο ένας από αυτούς πέρασε πάνω από το πόδι με το αυτοκίνητο. Μετά ο ένας από τους δύο άνδρες έστριψε το μπράτσο του Αφγανού και προσπάθησε να το πατήσει κι αυτό με το αυτοκίνητο. Ο Αφγανός κατάφερε να απελευθερωθεί και να φύγει κουτσαίνοντας.

Σε άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα στις 7 Ιουλίου και αποτελεί έμμεση μαρτυρία, επιβεβαιωμένη δε, από αρκετούς συνεντευξιαζόμενους, δύο μετανάστες συνελήφθησαν πλησίον της βόρειας εισόδου του νέου λιμένα Πατρών και αφού ήταν δεμένοι πισώπλατα με χειροπέδες ένας εκ των ανδρων που τους συνέλαβε τους ρώτησε αν ξέρουν κολύμπι και τους πέταξε στη θάλασσα. Ευτυχώς το σημείο ήταν ριχό και οι δύο άνδρες δεν πνίγηκαν. Μετά από δύο ώρες ο ίδιος που τους πέταξε στο νερό τους έβγαλε.

Χαρακτηριστικό επίσης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται μετά τη σύλληψή τους, είναι και το γεγονός πως σε μια περίπτωση ένας 22χρονος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιδίου, μεταφέρθηκε στις 9 Ιουλίου στο κρατητήριο του λιμανιού.

Εκεί, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, του δόθηκε να υπογράψει ένα χαρτί που να πιστοποιεί πως έλαβε τρία γεύματα κατά την κράτησή του, ενώ όσο ήταν εκεί του είχε δοθεί μόνο ένα σάντουιτς και ένα μικρό μπουκάλι νερό.

Την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε στο ίδιο κέντρο κράτησης ένας νεαρός Αφγανός, ο οποίος κρατήθηκε εκεί για τρεις ημέρες και όπως είπε ο ίδιος, για τις ημέρες αυτές λάμβανε ένα σάντουιτς και ένα μπουκαλάκι νερό την ημέρα. Όταν δε, ζήτησε παραπάνω νερό του είπαν να πιεί από την τουαλέτα που βρισκόταν στο κελί του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια εκ των περιπτώσεων υπάλληλος της εταιρείας σεκιούριτι φέρεται σύμφωνα με τις μαρτυρίες να προσπαθούσε να τους προκαλέσει βρίζοντας το Ισλάμ, τους Μουσουλμάνους, το Αφγανιστάν και τους Αφγανούς.

Όπως μεταφέρει το δημοσίευμα, ακόμα και αλληλέγγυοι άνθρωποι που έχουν επιχειρήσει να βοηθήσουν τους μετανάστες, έχουν προσαχθεί ακόμα και συλληφθεί από την αστυνομία. Σε άλλες περιπτώσεις προκειμένου να δημιουργηθεί «κοινωνική συναίνεση» των κατοίκων της πόλης, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι συγκεκριμένες κινήσεις, εμφανίζονται και ξενοφοβικά δημοσιεύματα ή αντιδράσεις τοπικών συλλόγων, που στην πραγματικότητα απηχούν μια ισχνή μειοψηφία.


 


Πηγή: Tetartopress

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email