Σκέψου

Σκέψου

Λιβύη: Καταρχήν συμφωνία για εκλογές τον Μάρτιο του 2021

λιβυη

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην εμφύλια σύγκρουση της Λιβύης συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να διεξαχθούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2021.

Η διεθνής διάσκεψη δείχνει να φέρνει αποτελέσματα

Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών, αφενός η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) υπό τον Φαγέντ Αλ Σάρατζ, αφετέρου ο στρατηγός Χαλιφά Χαφτάρ και ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) με έδρα το Τομπρούκ, έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη από τα μέσα Ιουνίου, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ άλλων, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και επιστροφή στην πολιτική και κοινωνική ομαλότητα.

Η διεθνής διάσκεψη, με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει η Τουρκία, αλλά απουσιάζει η Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας στρατιωτικής επιτροπής «5+5», που αποτελείται από εκπροσώπους των δύο πλευρών με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Τόσο η Τρίπολη, όσο και το Τομπρούκ, υποστηρίζουν την ιδέα της δημιουργίας μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης γύρω από την Σερτ και την Αλ Τζούφρα, ως προϋπόθεση για την ανακωχή μεταξύ των δύο μερών.

Οι εκλογές του Μαρτίου 2021, εφόσον πραγματοποιηθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τελικό τερματισμό των εχθροπραξιών, εξέλιξη θετική για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή συνολικά.

 

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email