Σκέψου

Σκέψου

ΜέΡΑ25: Το 3% από τα έσοδα των FANGS στους καλλιτέχνες

ΜέΡΑ25

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Δια του Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ25 προτείνει το 3% των εσόδων από το Facebook,το Amazon,το Netflix,την Google και το Spotify (FANGS) να πηγαίνουν στους δημιουργούς, τους ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό.

Ο κ. Βαρουφάκης διατύπωσε την πρόταση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Τομέα Πολιτισμού του ΜέΡΑ25 με τίτλο «Πολιτισμός SOS» για τις συνέπειες τις πανδημίας του Covid-19 καθώς και τα απαραίτητα μέτρα της Πολιτείας για τη στήριξη των επαγγελματιών του χώρου αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών και εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος ήταν να αναδειχθεί το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που βιώνουν οι καλλιτέχνες εν μέσω της κρίσης του covid-19 καθώς πως και με ποιες πράξεις ή προϋποθέσεις θα ακουστούν και ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επαγγελματιών του χώρου.

«Αποψίλωση των κρατικών θεσμών και φορέων του πολιτισμού»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε «για την αποψίλωση των κρατικών θεσμών και φορέων του πολιτισμού και την παραχώρηση όλου του έμψυχου και άψυχου δυναμικού του εγχώριου πολιτισμού σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και συμφέροντα».

Εκτός του Γιάνη Βαρουφάκη, προτάσεις προς την ίδια κατεύθυνση κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, Μαρία Απατζίδη, Κρίτων Αρσένης, Κλέων Γρηγοριάδης και Φωτεινή Μπακαδήμα.

Τηλεδιάσκεψη ΜέΡΑ25: «Πολιτισμός SOS»

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι εξαιρετικοί προσκεκλημένοι, ομιλητές και ομιλήτριες εξειδίκευσαν, συγκεκριμενοποίησαν και ανέδειξαν ζητήματα όπως την αναγκαία εγγραφή και συμμετοχή στα σωματεία των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό καθώς και την ανάγκη θέσπισης ενιαίων συλλογικών συμβάσεων». Καθολική ήταν και η κριτική που δέχθηκαν τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το υπουργείο πολιτισμού αφού «αφορούν εντέλει μικρό ποσοστό δικαιούχων». Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια πολυετής παθογένεια στον χώρο του πολιτισμού που έτσι και αλλιώς χρήζει ριζικής αναδιάρθρωσης. Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος οι:

  • Κώστας Καραχάλιος (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος),
  • Χάρης Παπαδόπουλος (πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών),
  • Δημήτρης Σφίγγος (αναπληρωτής γραμματέας Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος),
  • Σπύρος Μπιμπίλας (πρόεδρος Ταμείου Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών),
  • Ακτίνα Σταθάκη (καλλιτεχνική διευθύντρια του χώρου 1927 και μέλος της Ανεξάρτητης πρωτοβουλίας καλλιτεχνών CRII),
  • Στάθης Γκότσης (ιστορικός στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου ΥΠ.ΠΟ.Α. Αττικής, Στερεάς και Νήσων).

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email