Σκέψου

Σκέψου

Μία σπουδαία νίκη του γυναικείου κινήματος: Η Αργεντινή νομιμοποιεί τις αμβλώσεις

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ως μία σπουδαία νίκη του γυναικείου κινήματος που πρέπει όχι απλά να ταξιδέψει αλλά και να κυριαρχήσει ανά τον κόσμο, μπορεί να ειδωθεί η χθεσινή ανακοίνωση του κεντροαριστερού Προέδρου της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες ότι πλέον στη χώρα νομιμοποιούνται οι αμβλώσεις!

Με ανακοίνωσή του, ο Φερνάντες δήλωσε ότι ο στόχος του νέου νόμου που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις πέραν των περιπτώσεων βιασμού ή κινδύνου θανάτου της μητέρας, είναι «το κράτος να σταματήσει να αγνοεί την πραγματικότητα», και, έτσι οι αμβλώσεις να γίνονται πια στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας «και όχι στην παρανομία», που μέχρι τώρα κόστιζε ζωές και υγεία.

«Το κράτος πρέπει να προστατεύει γενικά τους πολίτες του και τις γυναίκες, ειδικότερα. Τον 21ο αιώνα, η κοινωνία οφείλει να σέβεται την ατομική επιλογή των μελών της να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματά τους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Κογκρέσο ο Φερνάντες, χωρίς όμως να προχωρήσει σε νομοθέτηση, μήνες πριν παρόλο που η νομιμοποίηση των αμβλώσεων αποτελούσε μία από τις βασικότερες προεκλογικές του δεσμεύσεις .

Εκτός από την ανακοίνωση για τις αμβλώσεις, πιθανώς ως αντίβαρο, ο πρόεδρος της Αργεντινής ανακοίνωσε και «Πρόγραμμα των Χιλίων Ημερών», ένα πρόγραμμα πρόνοιας, προστασίας και παροχών στις νέες μητέρες και τα βρέφη και νήπια έως τριών ετών.

Οι αμβλώσεις στη Λατινική Αμερική

Η έκτρωση είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς τέθηκε εκτός νόμου στη χώρα το 1921, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών και οδηγώντας άγνωστο αριθμό στον θάνατο, εξαιτίας αμβλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε παράτυπα κέντρα, υπό μηδαμινές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται στην Αργεντινή κάθε χρόνο, εκτιμά το υπουργείο Υγείας της χώρας, αν και οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Το δικαίωμα στην έκτρωση είναι αυστηρά περιορισμένο στην Λατινική Αμερική. Ο τερματισμός κύησης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Στα μέσα του Δεκεμβρίου 2019, το δικαίωμα των γυναικών στην Αργεντινή που έχουν πέσει θύματα βιασμού και επιθυμούν να κάνουν άμβλωση, διασφαλίστηκε με την ανακοίνωση ενός πρωτοκόλλου που περιορίζει την ελευθερία των νοσοκομείων να αποφασίζουν αν θα προχωρούν στην επέμβαση αυτή.

Σε ένα κατα κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολικό καθεστώς 21 χωρών, η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο στην Κούβα και την Ουρουγουάη, με πληθυσμό 11,2 και 3,4 εκατομμύρια αντίστοιχα. Είναι επίσης νόμιμη στη Βρετανική Γουιάνα με πληθυσμό 780.000 κατοίκων. Η Αργεντινή- με πληθυσμό 45 εκατομμυρίων- γίνεται το πρώτο μεγάλο έθνος της περιοχής που θα νομιμοποιήσει την πρακτική!

 

 

 

 

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email