Σκέψου

Σκέψου

Να μην γίνει η δημοκρατία ξανά θύμα της οπισθοδρόμησης καλεί η αντιπολίτευση!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Με αφορμή την συμπλήρωση 46 χρόνων από την αποκατάσταδση της δημοκρατίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις για όσους αγωνιστές κατά της δικτατορίας βασανίστηκαν και κάλεσαν για υπεράσπιση του πολιτεύματος σε μια περίοδο  οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού.

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των συνταγματικών μας ελευθεριών».

«Τιμούμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που θυσίασαν την προσωπική τους ελευθερία ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, στη μάχη κατά της χούντας των συνταγματαρχών».

«Σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, που οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας μας αμφισβητούνται και βάλλονται καθημερινά, η επέτειος αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών μας ελευθεριών. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος και τα θύματα της χούντας».

Κίνημα Αλλαγής: «Τιμούμε και διδασκόμαστε από τον πατριωτικό αγώνα όσων έδωσαν τη μάχη κατά της δικτατορίας»

«Η σημερινή επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας βρίσκει την πατρίδα μας να δοκιμάζεται πολυεπίπεδα. Η προοδευτική απάντηση βρίσκεται στις αρχές, τις αξίες και την προσφορά της παράταξής μας για:

-εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα

-ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου

-στήριξη των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων

-μείωση των ανισοτήτων

-διαφάνεια και λογοδοσία

Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε. Τιμούμε και διδασκόμαστε από τον πατριωτικό αγώνα όσων έδωσαν τη μάχη κατά της δικτατορίας».

ΚΚΕ: «Καρδιά αυτού του αγώνα ήταν τα χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ»

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του για τα 42 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου αποτίει καταρχήν φόρο τιμής σε όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν, όλους όσοι συνέβαλλαν στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «η κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, κάτω από την αναπτυσσόμενη πάλη και κατακραυγή του λαού, εξέφραζε το συμβιβασμό ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, με την παρέμβαση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών, για να προληφθούν δύσκολα ελεγχόμενες αντιδράσεις του λαϊκού παράγοντα, καθώς και για να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας του Κυπριακού».

«Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, που εγκαθιδρύθηκε όλα αυτά τα χρόνια, δεν οδήγησε σε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε εξάλειψη της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, σε απαλλαγή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι όποιες παραχωρήσεις έγιναν, αποδείχτηκαν προσωρινές, ενώ σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, παίρνονται πίσω με βίαιο τρόπο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Στα 46 χρόνια από την κατάρρευση της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας, το ΚΚΕ τιμάει όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, διώχτηκαν από την Χούντα, όλους όσοι με κάθε μέσο συνέβαλαν στην πάλη κατά τη δικτατορίας. Είμαστε περήφανοι γιατί καρδιά αυτού του αγώνα ήταν τα χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που, με την πάλη τους και με ανείπωτες θυσίες, έκαναν κατορθωτό, μετά από 27 χρόνια σκληρής παρανομίας, το ΚΚΕ να επιβάλει την de facto νομιμοποίησή του.

Η κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 και η επάνοδος του Κ. Καραμανλή, ως επικεφαλής της ονομαζόμενης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», ήταν προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην χούντα και στην άλλη αστική πτέρυγα, των αντιχουντικών πολιτικών δυνάμεων, με την παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο συμβιβασμός πραγματοποιήθηκε μπροστά στον κοινό φόβο τους για ανεξέλεγκτες εξελίξεις από την άνοδο του λαϊκού κινήματος, που ενισχύθηκε και απ’ το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου με το χουντικό πραξικόπημα αρχικά και την τουρκική εισβολή και κατοχή στη συνέχεια. Είχε προηγηθεί η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και το γεγονός ότι έπεσε στο κενό η απόπειρα «μασκαρέματος» της χούντας, η «φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη”, στην οποία αντιτάχθηκε το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τη στάση οπορτουνιστικών δυνάμεων.

Σήμερα, 46 χρόνια μετά, αποδεικνύεται καθημερινά πως η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας του κεφαλαίου, για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας, που –όποτε χρειαστεί– καταργεί δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, που έχουν κατακτηθεί με ποταμούς αίματος. Σε καιρούς αστικής δημοκρατίας θεσπίστηκε το ιδιώνυμο (1929) και ο Α.Ν 509 (1947), που αμφότερα στρέφονταν ενάντια στο λαϊκό κίνημα και πρώτιστα ενάντια στους κομμουνιστές. Τελευταίο παράδειγμα ο κατάπτυστος νόμος κατά των διαδηλώσεων. Η αστική εξουσία προτάσσει πότε το μαστίγιο πότε το καρότο, προκειμένου να επιβάλλει τα συμφέροντα μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών.

Το αστικό κράτος όχι μόνο “δε στέκει πάνω από όλες τις τάξεις”, αλλά αντίθετα είναι βαθιά ταξικό, άρα αντικειμενικά εχθρικό για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Τα χιλιοειπωμένα των αστικών κομμάτων περί “ελευθεριών” και “δημοκρατίας” σκοντάφτουν στην ίδια την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα στους τόπους δουλειάς, στην ένταση της εργοδοτικής, αλλά και της κρατικής τρομοκρατίας. Διαψεύδονται από τον ταξικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης, από την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με άμεσες επιπτώσεις στην ειρήνη και την ζωή του λαού μας και των άλλων λαών της περιοχής, στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Είναι το ίδιο κράτος που με αμεσότητα, ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα διευθετεί τις εκκρεμότητες υπέρ του κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή ολιγωρεί και υστερεί σε μέσα, προσωπικό και υποδομές για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού και των εργαζομένων. Είναι το ίδιο κράτος που νομοθετεί την διάλυση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, όπως της απεργίας ή τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την στιγμή που αφήνει ασύδοτη την μεγάλη εργοδοσία και την κρατική καταστολή και βία.

Το αστικό κράτος έχει συνέχεια, όσες κυβερνήσεις και αν αλλάζουν, με όποιες διακηρύξεις και αν εκλέγονται, με όποιο προσωπείο και αν εμφανίζονται για να αποσπούν την στήριξη και την ανοχή τμημάτων του λαού.

Αυτό το συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα, που όλες οι μηχανές του αστικού πολιτικού συστήματος και σε όλα τα επίπεδα δουλεύουν για να θωρακίσουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Πίσω από τη στρατηγική του κεφαλαίου -παρά τις διαφορές στις αποχρώσεις- στοιχίζονται όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντάς την ως “εθνικό συμφέρον”!

Αυτά τα κόμματα υλοποίησαν κι υλοποιούν όλα τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, με το ξήλωμα εργασιακών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, με την ένταση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, ενώ ετοιμάζονται να φορτώσουν μια ακόμη καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού. Νέος κύκλος αντεργατικών μεταρρυθμίσεων κρύβεται πίσω από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του “Ταμείου Ανάκαμψης”.

Την ίδια στιγμή, η αστική τάξη της Ελλάδας εμπλέκεται στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στην περιοχή, έχοντας τον ρόλο του “μεντεσέ” των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή η εμπλοκή εντείνει το παζάρι γύρω από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα διάφορα σχέδια συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών με την ομπρέλα των ευρωατλαντικών “συμμάχων”.

Το ΚΚΕ τιμάει, με πράξεις, την ιστορία του λαού και την 100χρονη ηρωική του διαδρομή. Είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης, διαθέτει όλες τις δυνάμεις του για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για να πάρει τελικά η εργατική τάξη στα δικά της χέρια τα μέσα παραγωγής και την πολιτική εξουσία, αποδεσμεύοντας τη χώρα από τις αντιδραστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΜέΡΑ25: «Καλεί τους πολίτες σε μια πραγματική δημοκρατική επανάσταση»

«Η 46η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας βρίσκει με μία ακόμα φαινομενικά σταθερή μνημονιακή Κυβέρνηση σε ένα όμως εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον. Η κρίση στις σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα Τουρκία, η κρίση υγειονομική και οικονομική με την πανδημία του κορωνοϊού, η κρίση των θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας δοκιμάζουν τους πολίτες μιας χώρας που βιώνει ήδη 10 χρόνια πολιτικών λιτότητας και εξαθλίωσης.

Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στον τόπο με αίμα και σκληρές θυσίες, με εξεγέρσεις, συλλογικούς αγώνες, διεκδικήσεις και την επιμονή ενός λαού, με το αίμα του οποίου σφραγίστηκε η πύλη του Πολυτεχνείου και η κατάληψη της Νομικής. Μια Δημοκρατία που αποκαταστάθηκε μετά και το αίμα της Κύπρου και όλων των εγκληματικών χειρισμών υποχείριων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Μια Δημοκρατία που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται καθημερινά, με μνημονιακές Κυβερνήσεις να έχουν καταντήσει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο, το Κοινοβούλιο επικυρωτικό όργανο προειλημμένων τροικανικών αποφάσεων, τα μέσα ενημέρωσης μαύρη προπαγάνδα, τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη όργανο ημετέρων για αλλότριους σκοπούς.

Αυτή τη δημοκρατία καλείται ο λαός μας να διαφυλάξει αφού πρώτα δώσει έναν σκληρό αγώνα για να επιστρέψει το “δήμο” στη δημοκρατία. Διότι ένα πολίτευμα στο οποίο κυριαρχεί η τρόικα και οι πρακτικές της, το ιερατείο των Βρυξελλών και τα εγκλήματα του, η ολιγαρχία δίχως σύνορα και τα παραγγέλματα της, αυτοκαταλύεται στην πράξη.

Το ΜέΡΑ25 καλεί τους πολίτες σε μια πραγματική δημοκρατική επανάσταση, όπως στην Ευρώπη το DiEM25 αγωνίζεται με κύριο στόχο του τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, έτσι και στη χώρα μας το ΜέΡΑ25 καλεί τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση και επαγρύπνηση έναντι τόσο του 5ου μνημονίου, όσο και της καταστολής, της ακροδεξιάς, του αυταρχισμού, της φτώχειας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που καθημερινά παραμερίζουν τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών για τα οποία δόθηκαν μεγάλοι και αιματηροί αγώνες από το λαό μας».

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email