Σκέψου

Σκέψου

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα πάλι στη δεύτερη θέση αμυντικών δαπανών

ΝΑΤΟ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Στη 2η θέση αμυντικών δαπανών μετά της ΗΠΑ βρίσκεται η χώρα μας στη Βορειοατλαντική συμμαχία ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, (εκτιμήσεις για το 2019 και το 2020), οι ΗΠΑ ακόμη καταβάλλουν μακράν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια, με τις αμυντικές δαπάνες τους να αντιπροσωπεύουν το 3,87% του ΑΕΠ τους.

Το ακριβές ποσό που ξόδεψε η ελληνική κυβέρνηση για τις δαπάνες ΝΑΤΟ, το 2018 ανέρχεται στα 4,560 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι ξόδεψε 4,326 δισεκατομμύρια εκατομμύρια Ευρώ και το 2020, εν μέσω της νέας επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά λόγω και της πανδημίας η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ξοδέψει 4,398 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόλις 10 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα εκπληρώσουν τον όρο αμυντικών δαπανών στο 2,0% του ΑΕΠ τους για την άμυνα στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στη συμμαχία, ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ. Μεταξύ τους και μάλιστα στη 2η θέση μετά τις ΗΠΑ βρίσκεται για το 2020, με 2,58% η Ελλάδα.

Η Τουρκία καταγράφει 1,91%. Από το 2,58% του ΑΕΠ της Ελλάδας όμως μόνο το 12% πηγαίνει σε εξοπλισμούς (το όριο είναι 20%), ενώ η Τουρκία 36,9%, δεύτερη μόνο μετά τις ΗΠΑ. Το 75,5% που δαπανά η Ελλάδα κατευθύνεται σε μισθούς και συντάξεις του προσωπικού.

 

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email