«Νίκη Όρμπαν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης» λέει στο Euronews ευρωβουλευτής του

Από την πρώτη στιγμή οι πολιτικές ομάδες του προοδευτικού χώρου στο Ευρωκοινοβούλιο τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα πως το προτεινόμενο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι σε ακροδεξιά κατεύθυνση. Ο συμβιβασμός, δηλαδή, στον οποίο κατέληξε η Κομισιόν γέρνει καθαρά προς τις διαθέσεις και τους σκοπούς της πλευράς της αντιμεναταστευτικής ακροδεξιάς που κυριαρχεί πολιτικά στις διαβόητες 4 χώρες του γνωστού “συμπλέγματος”, όπως επεσήμαναν όχι μόνο οι ευρωομάδες Αριστεράς, Πράσινων και Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και οι φιλελεύθεροι του Renew Europe.

Η απόρριψη του σχεδίου από τους επικεφαλής της ομάδας των 4 του Βίσεγκραντ την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες έδωσε σε κάποιους την ψευδαίσθηση πως μπορούν να πανηγυρίζουν στα κοινωνικά δίκτυα για την “ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, αφού η απόρριψη από τις χώρες του Βίσεγκραντ του σχεδίου της Κομισιόν ακυρώνει την κριτική τους πως αυτό γερνει σε ακροδεξια κατεύθυνση!

Έλα όμως που θέλει ο συνεργάτης του Όρμπαν να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει… Μιλώντας στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Euronews και απαντώντας σε σχετική ερώτηση o Balázs Hidvéghi, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος Fidesz στην Ουγγαρία, του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν δηλαδή, όχι μόνο επαναλαβάνει την συλλογιστική Σχοινά και χαρακτηρίζει “μη ρεαλιστική λύση” τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα: Χαρακτηρίζει την μη υποχρεωτικότητα των μετεγκαταστάσεων στο νέο σύμφωνο “καλή εξέλιξη” και συμπληρώνει πως “ναι, θεωρώ πως αυτό είναι ως ένα σημείο νίκη του Βίκτορ Όρμπαν”.

Είναι εντυπωσιακό όμως πώς ο κ. Κουμουτσάκος, έμπειρος και ικανός διπλωμάτης, που ξέρει καλά από διαπραγματεύσεις και διπλωματικά “τσαλίμια”, έσπευσε να να αξιοποιήσει πολιτικά μια κίνηση των χωρών του Βίσεγκραντ, που το πιθανότερο είναι πως εντάσσεται σε μια στρατηγική περαιτέρω διαπραγμάτευσης για ακόμη χειρότερες και ακόμη πιο ακροδεξιές “πρόνοιες” από την Κομισιόν.

 

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως θα είχε να μάθουμε αν ο κ. Κουμουτσάκος (και η υπόλοιπη κυβέρνηση) είναι ευχαριστημένος με το νέο σύμφωνο, αυτά που προβλέπει και κυρίως αυτά που δεν προβλέπει.
Το πώς και γιατί το κόμμα του Όρμπαν είναι ακόμη μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει και η ΝΔ, είναι μια άλλη ιστορία…