Σκέψου

Σκέψου

Ο φασισμός δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Η Χρυσή Αυγή διαλύεται, η ηγετική της ομάδα και σημαίνοντα στελέχη μπαίνουν στη φυλακή και η δημοκρατική κοινωνία του τόπου δικαιούται να πάρει μια μεγάλη, βαθιά ανάσα.

Το τέρας του φασισμού και του ναζισμού είναι όμως εδώ και θα ήταν μέγα λάθος να θεωρήσουμε ότι με την Χρυσή Αυγή στη φυλακή, τελειώσαμε με την ακροδεξιά. Το υπογραμμίζει με τρόπο εμφατικό και ο Πολ Μέισον στο άρθρο του που δημοσιεύουμε σήμερα στο rosa.gr, ότι «η ετυμηγορία για τη Χρυσή Αυγή μπορεί να αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση ενός προηγούμενου κύματος ευρωπαϊκού ακροδεξιού εξτρεμισμού, αλλά δεν αποτελεί απάντηση σε αυτό που αναδύεται».

Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, μαζί με την αντιμετώπιση των ακροδεξιών κινημάτων παγκοσμίως, είναι η ρητορική του μίσους, που βρίσκει τρόπο να εμφανίζεται καθημερινά στην τηλεόραση, στα ΜΜΕ, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.

Οι πολιτικά ένοχοι για την ενίσχυση και σταθερή παρουσία του ρατσιστικού λόγου στην πολιτική ζωή του τόπου θα πρέπει να απομονωθούν, κι αυτό είναι ευθύνη και των πολιτικών κομμάτων, και των ΜΜΕ, αλλά και των πολιτών. Καλούμαστε να είμαστε προσεκτικοί στο τι επιλέγουμε να «καταναλώνουμε» ως γνώση, ως ενημέρωση, ποια πρότυπα ακολουθούμε κι εάν τελικά μας παρέχουν ένα όραμα και ένα υγιές, δημοκρατικό πλαίσιο διεκδίκησης των ονείρων μας.

Η δικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής εξομάλυνσης και της ενίσχυσης του πολιτικού πολιτισμού στη χώρα μας. Είναι μια κατάκτηση όσων δημοκρατικών πολιτών αγωνίστηκαν για αυτό και όσων συνεχίζουν να διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο, μακριά από κύκλους που τροφοδοτούν και αναπαράγουν φασιστικές νοοτροπίες. Και με τη βούλα του δικαστηρίου πλέον, ο φασισμός δεν είναι άποψη, αλλά έγκλημα.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email