Ο Λαμπράκης ζει και μας οδηγεί!

Σαν σήμερα, το 1963, χάνει τη μάχη με τη ζωή, ο αγωνιστής της Αριστεράς, ο μαχητής της Δημοκρατίας, το σύμβολο της Ειρήνης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο μετά από 4 μέρες σε κώμα, έπειτα από τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από παρακρατικούς, ακροδεξιούς δολοφόνους.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξελέγη βουλευτής Πειραιά με την ΕΔΑ, στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1961 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». Στις 21 Απριλίου 1963 πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης παρά την απαγόρευση της αστυνομίας βαδίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, ώσπου τελικά συνελήφθη και κρατήθηκε για ώρες.

Στις 22 Μαΐου 1963 θα μιλούσε στη Θεσσαλονίκη ως βουλευτής της ΕΔΑ εκπρόσωπος από την Επιτροπή Ειρήνης. Παρακρατικοί πετάνε πέτρες, σπάνε τα τζάμια του κτιρίου, με συνθήματα «έξω οι προδότες, πουλημένοι, Βούλγαροι, κάτω η ειρήνη, θέλουμε πόλεμο, Λαμπράκη θα πεθάνεις». Τραυματίζουν τον βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργο Τσαρουχά.

Μετά το τέλος της ομιλίας ο Λαμπράκης βγαίνει από τον χώρο της εκδήλωσης. Ένα τρίκυκλο με οδηγό τον Γκοτζαμάνη, και στο πίσω μέρος, στην καρότσα τον Εμμανουηλίδη, μέλη παρακρατικών και μυστικών υπηρεσιών τραυματίζουν θανάσιμα τον Λαμπράκη. Ο Μανόλης Χατζηνικολάου πήδηξε πάνω στο τρίκυκλο και με τη βοήθεια του τροχονόμου Ασπιώτη βοήθησαν στην σύλληψη των δολοφόνων.

Ο νεαρός ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης θα κυνηγήσει την υπόθεση, που επιχειρήθηκε να “κουκουλωθεί”. Έτσι, εκτός από την καταδίκη των δολοφόνων Γκοτζαμάνη-Εμμανουηλίδη, θα ανακαλύψει και τις σχέσεις παρακράτους και αρχών. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει τον Καραμανλή ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας.

Το έργο, το ήθος, οι απόψεις και οι αγώνες του Γρηγόρη Λαμπράκη θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στη μνήμη μας και θα γίνουν πυξίδα για τους δικούς μας αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη, την Κοινωνική Ισότητα, για μια κοινωνία χωρίς Γκοτζαμάνηδες, χωρίς παρακρατικούς δολοφόνους και φασίστες.

Exit mobile version