Σκέψου

Σκέψου

Ο Μπακογιάννης προσπαθεί τώρα να κωπάσει τη θύελλα για τα αρχαία πρόστιμα, ζητώντας επίσπευση ρύθμισης

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που πυροδότησαν οι γιορτινές «λυπητερές» που έστειλε ο Δήμος Αθηναίων για πρόστιμα από το 2016, ο Κ, Μπακογιάννης τώρα προσπαθεί κωπάσει τη θύελλα, ζητώντας επίσπευση της νομοθετικής ρύθμισης του υπ. Εσωτερικών για εξόφλησή τους σε έως 120 δόσεις.

«Γρήγορα, υπουργέ, τη ρύθμιση».

Όπως δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να επισπεύσει την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για εξόφληση οφειλών στους δήμους σε έως και 120 δόσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφορικά με την υπόθεση της μαζικής αποστολής ειδοποιητηρίων για πληρωμή προστίμων από κλήσεις παρελθόντων ετών.

Χιλιάδες πολίτες έχουν τις τελευταίες ημέρες κληθεί από τον Δήμο Αθηναίων να σπεύσουν στα ταμεία του και να πληρώσουν κλήσεις (από την Τροχαία ή τη δημοτική αστυνομία) για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας -κυρίως για παράνομο παρκάρισμα- που εμφανίζεται να διέπραξαν ακόμη και το 2015, το 2016 ή και το 2017, όπως έχει καταγράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» (30/11/2020) η οποία ανέδειξε το θέμα.

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα παλαιά πρόστιμα του Δήμου Αθηναίων

Πολλοί εκ των «παραβατών» αμφισβητούν τις κλήσεις καθώς δεν θυμούνται -όπως είναι λογικό- και δεν δύνανται να διαπιστώσουν αν όντως είναι αληθή όσα αναγράφονται στην κλήση, άλλοι λένε κατηγορηματικά ότι την ημερομηνία που εμφανίζονται να έχουν παρκάρει παράνομα δεν πέρασαν από το κέντρο ή ακόμη ήταν εκτός Αθηνών. Νομικοί χαρακτηρίζουν «μνημείο καταχρηστικότητας» την πρακτική της ετεροχρονισμένης αποστολής κλήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ένα: οι πολίτες καλούνται αφενός αιφνιδιαστικά να ανταποκριθούν σε μια οικονομική επιβάρυνση που δεν υπολόγιζαν μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας λόγω της πανδημίας, αφετέρου να σπεύσουν στα ταμεία του δήμου και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αλλιώς, θα αρχίσουν να μετράνε προσαυξήσεις στην αρχική οφειλή.

Ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει ότι ήταν υποχρεωμένος βάσει νόμου να στείλει τα ειδοποιητήρια «χωρίς καμία δυνατότητα αναβολής ή παράτασης». Παραπέμπει όλους αυτούς τους πολίτες στην -αναμενόμενη εδώ και ημέρες- ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία:

α) Οι βεβαιωμένες οφειλές προς δήμους (και Περιφέρειες και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ) θα μπορούν να εξοφλούνται σε έως 120 δόσεις.

β) Κάθε τυχόν προσαύξηση θα διαγράφεται εφόσον η αρχική οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ.

Το αίτημα του δήμου για επίσπευση της κατάθεσης της ρύθμισης στην πράξη δεν ξεπερνάει τα όρια της επικοινωνιακής διαχείρισης των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών θα συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά τα μέσα Δεκέμβρη.

Αμφισβητούν κλήσεις

Τι μπορούν να κάνουν αυτήν τη στιγμή οι δημότες εκτός από αναμονή; Το ισχύον πλαίσιο τους δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή τους στον δήμο σε 24 δόσεις. Οσοι αμφισβητούν την κλήση μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες και να ζητήσουν το απόκομμα (στέλεχος) της κλήσης. «Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει πολίτης στον Δήμο Αθηναίων για να ζητήσει το στέλεχος της κλήσης και να μην το λάβει. Αν δεν βρεθεί το στέλεχος, δεν είναι ο δημότης υποχρεωμένος να πληρώσει», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Β. Κορομάντζος στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Στην ίδια συνεδρίαση, υπενθυμίζεται, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ν. Ηλιόπουλος, κατέθεσε πρόταση για ρύθμιση των οφειλών με «κούρεμα» έως και στο 50%, με ταυτόχρονη αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε δόσεις. Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή, η οποία πάντως με τη χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στη «σταθερή διεκδίκηση» του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη «κάθε δήμος να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει σε πόσες δόσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις των δημοτών, ώστε να μη χρειάζεται κάθε φορά ειδική νομοθετική ρύθμιση».

Ερχεται πολυνομοσχέδιο

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα με διατάξεις πιθανόν από το σύνολο των υπουργείων αναμένεται να προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα περιλαμβάνει ένα πακέτο ρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει έκαστο υπουργείο, αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις για:

α) Εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών στους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα σε έως και 120 δόσεις, με διαγραφή τυχόν προσαυξήσεων στην περίπτωση που το αρχικό ποσό εξοφληθεί εφάπαξ. Πρόκειται για ρύθμιση που αφορά χρέη πολιτών και επιχειρήσεων κάθε είδους: από τέλη και μισθώματα έως και κλήσεις αυτοκινήτων.

β) Εξόφληση σε 24 δόσεις των επιπλέον δημοτικών τελών που αναλογούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με βάση τις δηλώσεις τους για τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των ακινήτων τους. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις διορθωτικές δηλώσεις, θα υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη που αντιστοιχούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων από 1ης Ιανουαρίου 2020 και εφεξής.

Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο θα αποτελέσει την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που θα προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός του 2020.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email