Σκέψου

Σκέψου

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής για την εισαγγελέα – «συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων»

Αδαμαντία Οικονόμου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής σχολιάζουν την προκλητική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου που μετατράπηκε «σε συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων» προτείνοντας να δοθεί αναστολή σε όλους του καταδικασμένους Χρυσαυγίτες.

Οι συνήγοροι της πολιτική αγωγής, αντέδρασαν στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης, αφήνοντας αιχμές για την εισαγγελέα, υπογραμμίζοντας τη διαφορετική της στάση κατά το παρελθόν όταν επρόκειτο για κατηγορούμενους του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Όπως μεταδίδει το ThePressProject, στις δηλώσεις τους, οι συνήγοροι στέκονται απέναντι στην προκλητική εισαγγελική πρόταση τονίζοντας τα εξής:

«Υποθέσαμε εσφαλμένως ότι δεν γινόταν να πέσει πιο χαμηλά»

Ε. Τομπατζόγλου, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα: Υποθέσαμε εσφαλμένως ότι δεν γινόταν να πέσει πιο χαμηλά. Κι όμως κατάφερε πάλι να κάνει το ακατόρθωτο, με πρόταση-ντροπή και με αιτιολογία που υποτιμά δικαστήριο και θύματα. Προφανώς η εισαγγελέας της έδρας βάζει άλλα πράγματα πάνω από την επαγγελματική της αξιοπρέπεια.

«Την θυμόμαστε από άλλες δίκες κατηγορουμένων του αναρχικού χώρου που η συμπεριφορά της ήταν τελείως αντίθετη»

Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων:  Τώρα που η δίκη τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει όλα τα προσχήματα και έχει μετατραπεί απροκάλυπτα σε συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Με την ίδια ζέση που πρότεινε να αθωωθούν τώρα εισηγείται να δοθεί ανασταλτική δύναμη σε όλους. Την θυμόμαστε από άλλες δίκες κατηγορουμένων του αναρχικού χώρου που η συμπεριφορά της ήταν τελείως αντίθετη και οδήγησε στη φυλακή άνθρωπο που στη συνέχεια αθωώθηκε με παράνομη φυλάκιση πέντε χρόνων. Όμως η εισαγγελέας δεν αναμασά μόνο τα νομικά, αλλά και τα πολιτικά τους επιχειρήματα. Ανάμεσα στα άλλα, παραβλέπει το γεγονός ότι υπάρχει κατηγορούμενος που έχει καταδικαστεί για βόμβα στο παρελθόν, ο Μιχαλολιάκος και κατηγορούμενος που έχει τους περιοριστικούς όρους που είχαν τεθεί στην προδικασία, όπως ο Λαγός. Είναι βέβαιο ότι το δικαστήριο όπως απέφυγε να κάνει το λάθος και να αθωώσει τους κατηγορουμένους ακούγοντας την εισαγγελέα, έτσι δε θα το κάνει και τώρα για να παράσχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στη δικαστική ιστορία της χώρας που θα έχουν καταδικαστεί 50 μέλη της και θα έχουν αφεθεί οι 49 ελεύθεροι.

«Υπάρχει κάτι σάπιο μέσα στην Εισαγγελία αυτής της χώρας όταν η εισαγγελική λειτουργός λέει ψέματα ενώπιον ενός δικαστηρίου»

Θ. Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών: Η εισαγγελέας δικαίωσε τον τίτλο που κέρδισε επάξια στη διάρκεια της διαδικασίας: Εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ”Χρυσή Αυγή”. Υπάρχει κάτι σάπιο μέσα στην Εισαγγελία αυτής της χώρας όταν η εισαγγελική λειτουργός λέει ψέματα ενώπιον ενός δικαστηρίου ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους, κάτι το οποίο είναι ευρύτατα γνωστό. Υπάρχει κάτι σάπιο στην Εισαγγελία αυτής της χώρας όταν η εισαγγελική λειτουργός λέει ότι το αδίκημα της προμήθειας εκρηκτικών υλών, για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Μιχαλολιάκος, είναι χαμηλής ποινικής απαξίας. Σε κάθε περίπτωση αν, όπως είπε η Κυρία Εισαγγελέας, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο προκειμένου να τον ενημερώσει.

«Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η ΧΑ καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς»

Π. Σαπουντζάκης , συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεσης επίθεσης στο ΠΑΜΕ: Η πρόταση της για την αναστολή των ποινών των έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων και περί μη υπάρξεως της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η κυρία Εισαγγελέας επίσης επικαλέστηκε ότι δε συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις στα πρόσωπα κάποιων κατηγορουμένων αναφερθείσα στην περίπτωση του Μιχαλολιάκου, ο οποίος καταδικάστηκε το 79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους, που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού. Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η ΧΑ καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν άλλα εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδας, Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, οι καταδικασθέντες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην του Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών αλλά και των Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email