Σκέψου

Σκέψου

Οι ζωές 18 παιδιών κινδυνεύουν: Κλειστή ακόμη η παιδοχειρουργική του «Αγ. Σοφία»

καρδιοχειρουργική μονάδα στο παίδων αγία σοφία

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Τη στιγμή που δίνονται 32 εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας ανάθεση για το σποτ του Τουρισμού, δεκαοχτώ παιδιά με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης επέμβασης, δεν μπορούν να χειρουργηθούν καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία της παιδοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» με τον Υπουργό Υγείας, λίγες ημέρες πριν, να κάνει λόγο για fake news!

Την δραματική κατάσταση περιέγραψε ανήσυχος, ο διευθυντής της κλινικής, Γιώργος Καλαβρουζιώτης.

Μιλώντας στο MEGA, o κ. Καλαβρουζιώτης τόνισε ότι όλα τα περιστατικά πάνε στο Ωνάσειο ή στα άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία, ωστόσο μόνο το Παίδων μπορεί να καλύψει, όπως είπε, συνολικά την υγεία των παιδιών.

«Δεν έχουμε εικόνα για το πότε θα ανοίξει η μονάδα», πρόσθεσε καθώς η μονάδα παραμένει εκτός λειτουργίας τρεις μήνες, μετά την μετατροπή της καρδιολογικής μονάδας του Παίδων «Αγία Σοφία» σε μονάδα αναφοράς για Covid-19.

Ενώ οι γιατροί του «Αγία Σοφία» προσφέρθηκαν να αναλάβουν τους μικρούς ασθενείς τους σε άλλες δημόσιες δομές, η προσφορά τους αγνοήθηκε!

«Υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο, ωστόσο η λύση της Πολιτείας δεν περιλαμβάνει το «Αγία Σοφία»» κατέληξε ο κ. Καλαβρουζιώτης.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγ. Σοφία», συλλέγει υπογραφές

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγ. Σοφία», συλλέγει υπογραφές (εδώ) για να ανοίξει άμεσα και πλήρως στελεχωμένο το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία».

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή λειτουργίας του Κέντρου ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, προκαλώντας έντονη ανησυχία αλλά και σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες με παιδιά με καρδιοπάθειες. Ο Βασίλης Κικίλιας, όμως, δεν είχε διστάσει να κατηγορήσει τους γονείς για διασπορά fake news, γράφοντας στο twitter «Κάποιοι δεν ντρέπονται να διακινούν fake news για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Παίδων Αγία Σοφία και να παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονιών». Όπως όλα δείχνουν όμως, δεν πρόκειται για fake news όπως επιμένει να τονίζει ο κ. Κικίλιας.

Στο κείμενό του ο Σύλλογος σημειώνει:

«Το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) είναι κλειστό ή υπολειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 2011. Είναι το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα.

Το Σεπτέμβρη του 2019 έκλεισε αιφνιδιαστικά με το πρόσχημα της ανακαίνισης της κλινικής. Καμία άλλη κλινική του Παίδων “Αγία Σοφία”, ή του “Αγλαΐα Κυριακού” όμως δεν έκλεισε όσο ανακαινιζόταν. Από το Μάρτη του 2020, το ΕΚΑΣΚΑΠ έκλεισε εντελώς για να φιλοξενηθεί εντατική μονάδα covid-19 χωρίς να υπάρχει ως σήμερα καμία ένδειξη για το πότε θα ανοίξει ξανά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση της ήδη υπάρχουσας λίστας αναμονής, τη στιγμή που ο σωστός χρόνος πραγματοποίησης του χειρουργείου είναι σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικής σημασίας για την καλή έκβασή της.

Το ΩΚΚ που ανέλαβε χωρίς δαπάνες των γονέων τα χειρουργεία παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, δεν μπορεί να αποτελεί γενική λύση, γιατί συχνά τα παιδιά πάσχουν και από άλλες παθήσεις ή μετεγχειρητικές επιπλοκές που απαιτούν τη συνδρομή και άλλων ειδικοτήτων, ενώ στην περίπτωση καρδιοπαθών νεογνών, αυτά πρέπει να παρακολουθούνται σε ΜΕΘ πλησίον και του χειρουργείου και εντός νοσοκομείου Παίδων, προκειμένου να μετατεθεί ο χειρουργείο σε ευθετότερο χρόνο ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Δέκα χρόνια ζητάμε επίμονα το αυτονόητο: Να υπάρχει πλήρως στελεχωμένο και απόλυτα λειτουργικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο μέσα σε δημόσιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο.
Το ποιοι εμποδίζουν το αυτονόητο, δεν το ξέρουμε. Ξεπερνά την αντίληψη και την ηθική μας.

Το πώς οι πολιτικές ηγεσίες αδυνατούν δέκα χρόνια να τους αποτρέψουν, δεν το καταλαβαίνουμε. Ξεπερνά τη λογική μας.

Γνωρίζουμε καλά πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα χειρουργεία θα έχουν πάντα αίσια έκβαση. Όμως, η πολιτεία έχει υποχρέωση να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να διασφαλίζει όλες εκείνες τις συνθήκες έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε να ανοίξει το ΕΚΑΣΚΑΠ το ταχύτερο, πλήρως στελεχωμένο και απόλυτα λειτουργικό».

Το γεγονός ότι έφεραν το θέμα στην δημοσιότητα οι ανήσυχοι γονείς των παιδιών, δεν προκαλεί έκπληξη. Το γεγονός όμως ότι η ηγεσία του Υπουργείου εξακολουθεί να λέει ψεύτες αυτούς τους ανθρώπους και να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών τους, είναι ανήθικο και εγκληματικό.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email