Σκέψου

Σκέψου

Οπαδοί και τράπεζες τροφίμων

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Όποιος είδε την ταινία «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» μπορεί ίσως να θεώρησε υπερβολική τη σκηνή εκείνη, όπου η νεαρή μητέρα σχεδόν λιποθυμά από την πείνα μέσα στην τράπεζα τροφίμων. Ε λοιπόν, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Του Κώστα Αργυρού

Έτυχε πριν από δύο χρόνια περίπου να βρεθώ σε μια τέτοια «food bank» στο Λίβερπουλ και ομολογώ ότι δεν περίμενα να αντικρύσω τόσο μεγάλο νούμερο ανθρώπων, που πραγματικά θα πέθαιναν από πείνα αν δεν είχαν αυτή τη μικρή έστω βοήθεια. Οι περισσότεροι έρχονταν «στα κλεφτά», με σκυμμένο κεφάλι έδιναν τα στοιχεία τους και αποχωρούσαν αμίλητοι. Σήμερα και με την πανδημία να έχει χτυπήσει ακόμα περισσότερο την οικονομία της Βρετανίας και τα νούμερα της φτώχειας να συνεχίζουν να ανεβαίνουν, ειδικά σε ορισμένες έτσι κι αλλιώς «προβληματικές περιοχές» της «μέσης» και βόρειας Αγγλίας καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη τέτοιων θεσμών κοινωνικής στήριξης.

Βεβαίως κάποιοι δεν καταλαβαίνουν από κρίση. Η εταιρία Skysports για παράδειγμα αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να ζητά 15 επιπλέον λίρες από όσους οπαδούς θέλουν να δουν την ομάδα τους ζωντανά σε ένα από τα παιχνίδια, που συνεχίζουν να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν ανήκουν στα 140 ματς του πρωταθλήματος, που είχε αποφασιστεί να έχουν τηλεοπτική μετάδοση στην αρχή της σεζόν, δεν μπήκαν δηλαδή στο «πακέτο» της συνδρομητικής τηλεόρασης. Ενα τέτοιο ματς του αποκαλούμενου νέου συστήματος «Box Office» ήταν και αυτό της Λίβερπουλ με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ το περασμένο Σάββατο. Οποιος επιθυμούσε να το δει έπρεπε να πληρώσει έξτρα.

Για τους οπαδούς των κόκκινων, μιας πόλης που αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα, όπως όλος ο αποβιομηχανοποιημένος Βορράς της Αγγλίας και σε μια περίοδο που τα κρούσματα έχουν χτυπήσει ρεκόρ στην ευρύτερη περιοχή, παραλύοντας σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζωή, η ανακοίνωση αυτής της «ταρίφας» ήταν κάτι παραπάνω από πρόκληση. Φυσικά οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, αλλά οι υπεύθυνοι του καναλιού δεν έδειξαν να πτοούνται.

Η «Spirit of Shankly» μια από τις μεγαλύτερες και πιο δραστήριες οργανώσεις φίλων της Λίβερπουλ κάλεσε τα μέλη και τους φίλους της να μην πληρώσουν αυτό το βαρύ τηλεοπτικό εισιτήριο. «Μην εγγραφείτε στη λίστα των κερδοσκόπων. Μποϋκοτάζ. Υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας, η οποία μόνο να επιδεινωθεί μπορεί», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της. Αντί για αυτό τους πρότεινε να συνεισφέρουν οι φίλοι της ομάδας,  με όποιο ποσό μπορεί ο καθένας, στην πρωτοβουλία «Fans Supporting Foodbanks» (Οι οπαδοί υποστηρίζουν τις τράπεζες τροφίμων) μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από το 2015 και κατά καιρούς έχουν ενισχύσει και αρκετοί ποδοσφαιριστές με διάφορους τρόπους. Το σύνθημα της είναι εξαιρετικά έυγλωττο: «Δεν είναι φιλανθρωπία, είναι αλληλεγγύη». Αξιοσημείωτο ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεκινήσει από κοινού από υποστηρικτές των δύο μεγάλων αντιπάλων της πόλης Λίβερπουλ και Εβερτον.

Και οι οπαδοί αντέδρασαν, συγκεντρώνοντας μέχρι το βράδυ του Σαββάτου πάνω από 100.000 λίρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μετριοπαθή στόχο των 10.000 λιρών, που είχε τεθεί αρχικά.

Ανάλογες αντιδράσεις για το σχήμα «πληρώνεις και βλέπεις» (Pay per View) έχουν υπάρξει φυσικά και από τους φίλους άλλων ομάδων, ενώ η πρωτοβουλία «Fans Supporting Foodbanks» έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία και έχει εμπνεύσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα. Στη Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον, του σκληρού και κυνικού νεοφιλελευθερισμού είναι παρήγορο να βλέπει κανείς τέτοιες εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Μπορεί το πρόβλημα της φτώχειας και περιθωριοποίησης να μην λύνεται με αυτό τον τρόπο, αλλά είναι σαφές ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας δεν κλείνει τα μάτια σε αυτό και απαιτεί λύσεις.

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση των συντηρητικών ψήφισε κατά των δωρεάν σχολικών γευμάτων και συνεχίζει να αφήνει την πόλη χωρίς οικονομική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ενότητα των οπαδών της πόλης του  Λιβέρπουλ ήταν πραγματικά εκπληκτική. Και οι οργανώσεις τους ευχαρίστησαν, επισημαίνοντας ότι έδειξαν ποιό είναι το πραγματικό νόημα του συνθήματος «Η ενότητα είναι δύναμη».

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email