Σκέψου

Σκέψου

Όπερα Παρισιού: Τέλος τα κλασσικά έργα με ρατσιστικές αναφορές;

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ένταση σε κύκλους των τεχνών και του πολιτισμού στο Παρίσι έχει προκαλέσει η πρόθεση του διευθυντή της Όπερας του Παρισιού να περιορίσει το ρεπερτόριο με κλασσικά έργα που έχουν αναφορές στη δουλεία και την αποικιοκρατία.

Ο Γερμανός επικεφαλής του μπαλέτου της Όπερας Αλεξάντερ Νεφ δήλωσε στη γαλλική Le Monde ότι σκοπεύει να αποκλείσει χορογραφίες από κλασσικά έργα, όπως ο «Καριοθραύστης» ή η «Λίμνη των Κύκνων», επειδή αναπαραγάγουν ρατσιστικά στερεότυπα.

Ο Νεφ πρόσθεσε ότι θέλει να δώσει νέα πνοή στην Όπερα του Παρισιού, να φέρει το μπαλέτο στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι κοινωνίες και η τέχνη γενικότερα. Πρώτη που αντέδρασε σε αυτή την εξέλιξη ήταν η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι «μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει την Όπερα του Παρισιού στην ανυποληψία».

Ο Αλεξάντερ Νεφ είναι παλιός γνώριμος της Όπερας του Παρισιού, καθώς μεταξύ 2004-08 ήταν επικεφαλής της ομάδας casting. Credit: AFP/Getty Images.

Οι δηλώσεις του Νεφ έρχονται σε συνέχεια του μανιφέστου που υπέγραψαν 300 εργαζόμενοι της Όπερας το περασμένο καλοκαίρι, με το οποίο ζητούσαν από τη διοικήση να μεριμνήσει ώστε να μην ανεβαίνουν έργα με υποτιμητικές φυλετικές ή πολιτικές αναφορές που αναπαραγάγουν ρατσιστικά στερεότυπα.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email